26. september er Den internasjonale FN-dagen for total avskaffelse av atomvåpen, og vi har et lokalvalg friskt i minne. Jeg griper dagen til å koble disse to tingene sammen, for by- og lokalpolitikk handler om en rekke ulike problemstillinger som er viktige for samfunnet. Noen lokale avgjørelser kan også påvirke nasjonal og internasjonal politikk.

De siste årene har vi sett urovekkende utvikling globalt for verdens farligste masseødeleggelsesvåpen: atomvåpen. Viktige internasjonale avtaler som har sikret nedrustning og forhindret spredning, som Iran-avtalen og INF-avtalen, har opphørt. Samtidig ser vi at atomvåpenstatene moderniserer sine arsenaler, ved kvalitativ opprustning i strid med eksisterende traktater - som Ikkespredningsavtalen (NPT).

Tross denne skremmende utviklingen har grasrota gjort viktige fremskritt i kampen for en verden fri for atomvåpen! I 2017 vedtok majoriteten av verdens land en FN-traktat som forbyr atomvåpen på lik linje med alle andre masseødeleggelsesvåpen. Denne vil tre i kraft når 50 stater har signert og ratifisert forbudet. Per nå har 70 stater signert traktaten, og 26 av disse har også ratifisert. Det betyr at avtalen trolig vil tre i kraft allerede i 2020.

Dessverre har Norge så langt gått imot FN-flertallet. Med «ICAN Cities Appeal» kan norske byer og lokalsamfunn bidra til å øke presset på at nasjonale myndigheter må tiltre forbudet. «ICAN Cities Appeal» er en internasjonal koalisjon av lokalsamfunn og byer. Fordi byer er hovedmål for bruk av atomvåpen, har lokale myndigheter særskilt ansvar for å markere motstand mot atomvåpens betydning i Norges sikkerhetspolitikk.

Hamar er en del av Mayor for Peace-nettverket, og i likhet med et økende antall byer som Trondheim, Tromsø, Oslo, Hiroshima, Los Angeles, Sydney og Washington DC bør også Hamar bli en del av «ICAN Cities Appeal».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.