Nylig ble det kjent at det internasjonale teknologiselskapet EON Reality skal etablere seg i Norge. EON Reality Norway skal ha hovedkontor i Hamar, og et trenings- og demonstrasjonssenter i Elverum. Det amerikanske selskapet EON Reality er verdensledende innenfor utvikling av VR-teknologi, og dette gir fantastiske utviklingsmuligheter for vår region.

Mange forbinder VR og AR mest med dataspill og underholdning. Men denne teknologien er på full fart inn i medisin og helse, i undervisning og trening. Med VR-teknologi kan man skape et kunstig, tredimensjonalt miljø, der virkelige omgivelser og sanseinntrykk kan simuleres på en svært naturtro måte. Fordi brukeren får en illusjon av å være til stede et annet sted enn man er, kalles teknologien virtuell virkelighet (Virtual Reality).

Den simulerte verdenen oppleves gjennom spesialiserte briller og sensorer som kan registrere bevegelse. Med AR (Augmented Reality – eller utvidet virkelighet) kan vi kombinere den virkelige verdenen med dataskapt informasjon som legges som et ekstra lag oppå det du ser. Du ser altså virkeligheten, men det legges et lag med utvidet informasjon oppå.

VR-teknologi gir store muligheter innen medisin og helse. VR benyttes allerede til undersøkelse, diagnostikk, behandling og rehabilitering både innen somatikk og psykiatri. For eksempel brukes VR til opptrening av pasienter etter hjerneslag eller andre skader, blant annet ved Sunnaas sykehus. Ved hjelp av VR-teknologi kan man utvikle programmer som simulerer virkelige situasjoner, og på den måten gi pasientene trening på hverdagssituasjoner som ikke ellers kan oppnås i et sykehus.

VR brukes til å behandle fobier og angst i trygge og kontrollerte omgivelser, og til behandling av posttraumatisk stresslidelse (såkalt eksponeringsterapi). Pasienter med sterke smerter, som etter brannskader eller ved fantomsmerter, kan bruke VR som avledning (distraksjonsterapi). Hos barn med autisme er det benyttet til sosial trening, og det er brukt hos pasienter med angst. Også ved meditasjon er VR brukt.

For sengeliggende pasienter, og dem som ikke har mulighet til å komme seg ut i den virkelige verden, kan VR gi mulighet til å foreta reiser og aktiviteter virtuelt. Demente kan «reise» på turer eller oppleve steder de kjente før, eller kanskje vanne blomster og plukke roser i en virtuell hage. Eldre kan «reise» til fjerne steder og delta i fysiske aktiviteter som tennis, ski eller golf. Funksjonshemmede kan stimuleres og trenes gjennom virtuell sport og andre aktiviteter. I Japan er det utviklet et VR-spill som lar funksjonshemmede mennesker uten rørlighet i armene spille på et virtuelt piano ved hjelp av øyebevegelser. Bruksområdene er nesten uendelige.

I tillegg er VR- og AR fantastiske verktøy for simulering og undervisning. Det kan gi kirurger, sykepleiere og studenter mulighet til å trene på kompliserte prosedyrer i kontrollerte omgivelser. VR kan brukes til å visualisere hvordan kroppen er bygget opp, fra de minste cellestrukturer til organer. Man kan dissekere en kropp virtuelt, plukke fra hverandre lag for lag, og se alle strukturer fra alle vinkler og posisjoner. Dette gjør det mulig å se og forstå anatomien på en langt bedre måte enn ved reelle disseksjoner og obduksjoner. Og i tillegg er det like morsomt og motiverende som et spill.

Nyheten om at EON Reality nå blir en del av kompetansemiljøet i Innlandet er fantastisk for kommunene, høgskolen, for næringslivet, og ikke minst for alle medlemsvirksomhetene i Terningen Nettverk. Terningen Nettverk er en regional kompetanseklynge som arbeider med kompetansebygging, forskning og innovasjon innen helse og folkehelse. Med støtte fra Innovasjon Norge og Hedmark fylkeskommune arbeider vi med å bygge opp en innovasjonspark for helseteknologi.

EON Reality vil bli en naturlig del av dette kompetansemiljøet, og vil fungere som et trekkplaster for andre bedrifter som vil etablere seg i Innovasjonsparken. Vi i Terningen Nettverk gleder oss til mulighetene for økt innovasjon og nyskaping i året som kommer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.