Staur gård i Stange er solgt til en privatperson for den nette sum av 61 millioner kroner.

De fleste husker vel hvordan myndighetene ikke maktet å utnytte mulighetene til det fredede anlegget Åker gård.

I likhet med Åker gård er Staur gård fredet, og de private eierne må forholde seg til strenge reguleringer som følge av dette.

Staur gård ble fredet i 2013 i forbindelse med et såkalt landsverneplanprosjekt, og fredningssaken var et samarbeid mellom Landbruks- og matdepartementet, Forsvarsbygg og Riksantikvaren.

Låven og hovedbygningen på Staur er fredet både innvendig og utvendig. I tillegg er portnerbolig, bestyrerbolig, husmannsplass, hage, tun, vognskjul, allé og dam fredet.

Det er et stort paradoks at Staten kan frede et anlegg av slike dimensjoner for så å kaste kortene og overlate til private å bære kostnadene.

Hensikten med fredning er å ta vare på kulturarv for fellesskapets beste. Dette vil altså sentrale myndigheter ikke følge opp.

Salget av Staur gård er for så vidt ingen overraskelse. Vi har politikere i posisjon her i landet som ikke engang evner å ta vare på en internasjonal kulturskatt som vikingskipene, selv om det til slutt kom en slump penger i årets statsbudsjett.

Trolig satt politikerne og ventet på at en riking skulle redde vikingskipene. Men felles kulturarv er sentrale myndigheters ansvar.

Dagens politikk er å selge unna enten det er kulturarv, offentlige tjenester eller eiendom. Store verdier skapt av fellesskapet skal private investorer tjene penger på.

Samtidig bygger offentlige myndigheter gigantmuseer i Oslo, mens lokalt kulturvern sultefores.

Ordføreren i Stange, Nils A. Røhne, kaller Staur gård en merkevare for Innlandet og ønsker at gården skal være i fellesskapets eie.

Ære være ham for å løfte blikket og ville skape et regionalt konferansesenter i samarbeid med andre.

Da Hamar kommune ikke ville være med på spleiselaget, var det en vittig sjel i min nærhet som sa: »De venter nok bare på Ringsaker». Det tok noen sekunder før jeg skjønte at dette var ironi på høyt plan.

Einar Busterud uttaler at han ikke synes det er heldig at Staur gård blir feriested for rikinger i Oslo. For en gangs skyld tenker Busterud litt for smått.

I Lofoten ble en beskjeden eiendom nær en surfestrand solgt for en anselig sum til en rik araber. Det finnes mange med betydelig økonomisk makt der ute i den store verden som kanskje kan ønske seg strandlinje i Stange Vestbygd.

Nå vet jo ikke offentligheten hvem som har kjøpt Staur gård, og trolig vil det ikke bli kjent før denne artikkelen går i trykken.

Det er vel flere nå som mener at bo- og driveplikten ikke er med i resonnementet her. Mange av dagens såkalt liberale politikere mener imidlertid at forskrifter og offentlige reguleringer bare er byråkrati som hindrer privat virketrang.

Ved litt offentlig velvilje kan jord- og utmark leies ut til nabobønder og med tiden selges. Hele Staur gård kan slaktes, slik mange gårdsbruk i Norge nå blir. Tunet og husene blir da en boligtomt.

Da kan livet for en vel bemidlet kjøper av Staur gård på sikt bli lettere.

Dette vil Frps Truls Gihlemoen i Stange trolig mene er konstruktivt. I en kommentar i HA 16. november sier han at det er så mange dyktige bønder lokalt at disse sikkert vil se mulighetene i Staur gård.

Det skal svært mye til å forrente en kapital på 44 millioner kroner som var taksten, eller kjøpesummen på 61 millioner kroner fra driften av Staur gård.

Utleie og gjestegårdsdriften ga ingen høye driftsinntekter, og brannsikring og kjøkken krever opprustning for mange millioner.

Bønder i Stange vet nok mye om vedlikehold av stor bygningsmasse og fredede bygninger. De vet nok også mye om marginer i jordbruket etter tørkesommeren i fjor og våt høst i år.

Trolig vil de lokale gardbrukerne betakke seg. En kan også forstå at kommunene ikke tør å gå videre med satsing på Staur gård, men det var en fin og edel tanke.

Staur gård er et fantastisk sted med en helt unik atmosfære. Noen av oss har vært så heldige å ha vært på konferanser og har feiret viktige merkedager her.

Tidligere var gården brukt som representasjonssted for regjeringen, og HA hadde et storslått bilde 22. november av de fem nordiske statsministrene utenfor Staur i 1980.

Hele stedet innbyr til gode tanker. Det er ikke bare selve anlegget og beliggenheten som er formidabel, men også interiøret i hovedbygningen er i nydelig 50-tallsstil.

Noe er dessverre endret de senere årene, men hva skal nå skje med inventar, kunst, bøker og antikviteter?

Interiør, eksteriør og anlegg er en helhet som må tas vare på. Det er bare å be til høyere makter om at dette skal gå bra. Ettertiden vil dømme både myndigheter og eiere dersom stedet ødelegges.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.