I de siste årene har det vært mye fokus på konseptet Smart City – «smartby» – som en innovativ og bærekraftig satsing innen smarte løsninger blant mange store europeiske byer.

Selv om det er store byer som London, Helsinki, Amsterdam og Barcelona som er de mest kjente eksemplene på smarte byer, viser satsingen på Smart Hamar at slike initiativer ikke er forbeholdt for store byer.

Begrepet smartby har oppstått som en EU-policy og en forretningsidé. En smartby «bruker digital teknologi til å gjøre byene til bedre steder å leve, bo og arbeide i», ifølge Digital Agenda for Norge.

I tillegg bygger smartbyinitiativer på de menneskelige ressurser ved å inkludere alle aktører i en samskapningsprosess.

For å oppnå Hamars visjon om å bli «Innlandets urbane hjerte», har Hamar kommune igangsatt flere tiltak blant annet smartbyinitiativ Smart Hamar.

Målet med initiativet er å øke kvalitet på offentlige tjenester og tilbud til innbyggere. Dette gjøres ved å utnytte fellesressurser på en mer optimal måte, for å kunne produsere positive klima- og miljøeffekter.

Det kan vises til tre konkrete satsinger som har smartbystempel. Det første er et FoU-prosjekt sammen med lokalt næringsliv, som legger til rette for smartby utvikling gjennom bruk av AR (Augmented Reality).

Det utvikles en app for smarttelefoner som skal vise modeller av fremtidige og pågående urbane utviklingsprosjekter, satt inn i sine virkelige omgivelser.

Det andre satsingsområdet gjelder smart helse, der det utvikles bedre og mer effektive systemer for medisinhåndtering.

Det siste området omfatter prosjektet «Smart vinterveg», der mjøskommunene samarbeider om å utvikle og implementere nye løsninger for snøbrøyting og strøing av veier.

Å implementere smartby prosjekter er omfattende tiltak og krever velfungerende samarbeid mellom kommunen, næringsliv, akademia og innbyggere.

En arena som blir brukt til å initiere samarbeid og samskaping i ulike utviklingsprosjekter ellers er Bylab Hamar.

Gjennom Bylab Hamar blir alle relevante prosjekter inkludert smartby prosjekter synliggjort og tilgjengelig for alle.

Hamar kommune har derfor åpnet for nye arbeidsmåter, der kommunen får muligheten til å ta en posisjon på ønsket utvikling.

Smartbysatsninger handler ikke om å kopiere fra andre smarte byer. Dette er noe som må utvikles og tilpasses av hver enkel by basert på eget behov, ressurser og kreativitet.

For Smart Hamar handler det også om å finne smarte måter å samarbeide på for å oppnå radikale endringer – mer enn de rent teknologiske satsingene.

For at dette skal lykkes, er det viktig at Hamar sine innbyggere, det lokale næringslivet og fagmiljøet aktivt deltar og engasjerer seg i prosessen.

Sammen kan alle bidra til å bygge Smart Hamar!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.