Det er trist å lese om drakampen mellom to kommuner om hvem som har betalingsansvaret for at tilbudet for Fieke kan fortsette ved Grobunn Gårdsfellesskap. Lovverket er klart. Oppholdskommunen, noe også fylkesmann har bekreftet i klagebehandlingen. Oppholdskommunen Stange har også i egen saksbehandling bekreftet at loven også gjelder for utviklingshemmede.

Det er ingen grunn til å tvile på at Stange kan tilby gode tjenestetilbud også til utviklingshemmede. Men det blir feil å sette kommunens vedtak om bolig og tjenestetilbud i eget bofellesskap opp mot det tilbud som gis ved Grobunn Gårdsfellesskap. Det blir som å sammenligne epler og pærer.

Jeg har selv gjennom mange år samarbeidet med Grobunn Gårdsfellesskap og ved flere anledninger inngått avtale om kjøp av tilbud for utviklingshemmede på vegne av Stange kommune. Bakgrunn for at disse avtalene ble inngått var ikke manglende tilbud med gode kvaliteter i egen kommune, men for de det var sterke ønsker fra den utviklingshemmede og pårørende.

Selv om tjenestetilbud som kunne gis i egen kommune hadde gode kvaliteter utført av dedikerte medarbeidere hadde Grobunn Gårdsfellesskap tilleggskvaliteter som vanskelig kan tilrettelegges i en kommune, kvaliteter etablert i det driftskonsept Grobunn har. Det har vært gledelig å se hvordan elever som har fått tilbudet ved Grobunn har profitert og blitt gitt en god start inn imot veien resten av livet.

Det er trist å lese at en ung utviklingshemmet kvinne er blitt kasteball mellom kommuner. Særlig også på bakgrunn av at loven er klar på ansvarsforhold og at statlig refusjonsordning dekker oppholdskommunens utgifter i tillegg til at betalende kommune vil gå i overskudd på refusjonsordningen. Tidligere praksis de opprinnelseskommunene har dekket oppholdet ved Grobunn kan ikke overstyre norsk lov.

Stå på Fieke. Denne saken vinner du.

Til sist en anmodning til min mangeårige gode arbeidsgiver Stange kommune: Slipp Fieke fri.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.