«Det er alltid galt, overalt, og for alle å tro noe uten tilstrekkelig bevis.» Dette hevdet den unge britiske filosofen William Kingdon Clifford i 1877 i verket «The Ethics of Belief». Clifford har fått en renessanse i dag takket være omfanget av «fake news». Clifford bør leses av de mest ihuga rovdyrmotstanderne som for eksempel politikere som Marit Arnstad, Trygve Slagsvold Vedum og Gunnar Gundersen. Og i dette selskapet plasserer jeg også Hamar Arbeiderblad.

Min leseanbefaling grunnes på det store omfanget av halvsannheter i angrepet på klima- og miljøministeren, Ola Elvestuen. I motsetning til hva som stadig gjentas av rovdyrmotstanderne, oppfyller Elvestuen de ulike stortingsvedtakene som kalles «Stortingets rovdyrforlik». I dette forliket er det to elementer. Det ene er et bestandsmål for blant annet tallet på ulvekull. Bestandsmålet kan i sitt vesen aldri bli noe annet enn omtrentlig og har litt preg av «tenk på et tall».

Men det er riktig at hvis ulvens reproduksjon overgår dette målet, kan det gis adgang til lisensfelling. Stortinget har imidlertid i det omtalte forliket også slått fast at denne adgangen skal balanseres mot de hensyn som er nedfelt i Naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen. Og der gis det beskyttelse mot felling av utrydningstruede arter (inkludert våre rovdyr). Da Vidar Helgesen i sin tid fikk tyn fra rovdyrmotstanderne, gjorde han ikke noe annet enn å følge norsk lov. Et av de mer absurde innslag den gangen var Vedums trussel om mistillitsvotum mot Helgesen.

Å påstå at regjeringen ved klima og miljøministeren i dag ikke følger opp ulveforliket fordi tallet på ulv i dag ligger (så vidt) over bestandsmålet, er derfor en villedende påstand, en halvsannhet, som ikke forholder seg til hva som faktisk er vedtatt av Stortinget. Clifford ville ganske enkelt ha sagt at dette er moralsk galt. Han hevder at overbevisninger, uansett hvor godt eller dårlig underbygd de er, kan «en dag eksplodere i reell handling, og sette sitt stempel i vår karakter.»

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.