Forsking viser at gratis skolemat servert på fat utjevner sosiale forskjeller. Den forskningen tar jeg på alvor. Jeg er ikke i tvil om at det hadde vært fantastisk for elevene å ha en god pause midt på dagen for å snakke, le og spise den samme maten rundt det samme bordet. Det trenger vi ikke se lenger enn til nabolandet for å vite. Likevel er denne løsningen for Hamar nå en utopi. De fleste skolene mangler fasiliteter og bemanning til dette. Aud Riseng fra Ap svarer HA 8. august at løsningen vil være å levere ut matpakker. Blir dette svaret er jeg imidlertid usikker på om forskningen fortsatt gjelder. For maten skulle være på fat, og elevene skulle sitte rundt samme bord.

Komité for kultur og oppvekst har utarbeidet Oppvekstplan 2018-25 hvor vi foreslo nettopp en forsøksordning med gratis skolemat. Forslaget er basert på forskning i tillegg til at de unge selv har ønsket seg dette i forbindelse med oppvekstplanen. KrF var med å utforme planen og stemte selvfølgelig for i kommunestyret. Vi gleder oss til å følge med på gjennomføringen ved forsøksskolene. Er effekten stor nok må det vurderes nøye hvor man skal hente midler til å prioritere utvidelse av ordningen. Imidlertid viser det seg tidlig at det er kostbart å etablere dette forsøket.

DETTE MENER HA

Kostnad er bare ett av mange skjær i sjøen for gratis skolemat. For å nevne noen så har vi mattilsynets krav for oppbevaring og produksjon. Og hvem skal ha ansvaret? Dersom maten ikke skal produseres på skolen vil det kreve tid å distribuere maten til skolene. Hamar som har erklært klimakrise må også vurdere klimanøytral utlevering og emballasje, især til en generasjon som streiker for at våre voksne skal ta klima- og miljø på alvor.

LES OGSÅ: Rektorene er ikke rustet til det.

Hedmark fylke har ifølge forskningsrådet 100 prosent matpakkedekning i barneskolen. Da blir det litt som å skyte spurv med kanoner å dele ut mat til alle for å hjelpe noen få. De som sjelden har mat med seg på skolen bør få det. Og kjenner jeg de ansatte i Hamar-skolen rett, får de det. Av en lærer, en medelev, en helsesykepleier eller av en sosiallærer.

Hamar KrF satser på skoleutvikling og investerer i barn og unges oppvekst. Men vi vil helst bruke pengene på enda flere trygge voksne som kan se elevene, og som sikter sin omsorg målrettet og tilpasset hver enkelt elev på den måten de trenger det mest. Vi vil gjerne starte med å prioritere resten av sosiallærerstillingene som i 2018 ble vedtatt etablert for alle barneskoler innen 2025.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.