For å si det utvetydig: Jeg setter stor pris på engasjementet, men er dypt uenig i den strategien Nærmiljølista (NML2312) ser ut til å gå til valg på.

Her lukter det ikke av fellesskap, for å si det forsiktig.

NML har tidligere lansert noen halvkveda viser om at Stangebyen bør være fornøyd med å være en slags soveby eller drabantby til Hamar, slik de tydeligvis anser Ottestad for å være.

I saken om Tingvold lener de seg stort sett til synspunkter og forslag som Sp og Frp har lidd nederlag på i kommunestyret.

Men de går foreløpig lenger enn disse to partiene: NML vil, hvis de blir representert i kommunestyret, jobbe for å få endret vedtaket om utbygging av Tingvold.

Det er selvsagt lovlig å mene dette, men det truer hele utviklingen av Stangebyen som et styrket kommunalt bysenter med kraftig økning i innbyggertallet.

LES OGSÅ: Nærmiljølista må justere sitt ambisjonsnivå for Stange

NML uttalte seg i HA 28. mai om Arealplanen som nå er ute på høring. Her lanseres ideen om at utbyggingstempo og fortetting i Ottestad må betydelig ned (50 prosent?, min kommentar), og at hardkjøret mot Ottestad må dempes betydelig.

Det er legitimt å mene dette, men hvilke utfordringer står Stange kommune overfor fram til 2031?

Det kan vi bare ane, men dagens realiteter forteller oss at vi ikke kan hvile på laurbærene.

Noen ferske tall fra Kommunefakta SSB for 1. kvartal 2019:

I Stange bor det nå 20.944 innbyggere. 5481, eller 26,2 prosent av dem er i alderen 60 til 99 år. Dette tallet vet vi vil øke betraktelig fram mot 2030.

Forventet befolkning i kommunen i 2030 er 22.743 ifølge SSB, en økning på 1.799 innbyggere i løpet av drøye 10 år.

Det er dessverre altfor liten økning, den bør ligge på minst 250 nye innbyggere pr. år i planperioden.

Driftsinntektene pr. innbygger er 85.869 kroner, driftsutgiftene pr. innbygger er 85.008. Kommunens lånegjeld pr. innbygger er 60.304 kroner.

Dette er ganske enkel matematikk.

Realitetene i tallene kombinert med en svekket befolkningsvekst og den type inntektssvikt i det som ligger i NMLs skisserte strategi, ikke bare for Ottestad, men i flere deler av vår kommune, vil sette kommunen sjakk matt i løpet av planperioden.

Det er en klar selvmotsigelse å rope på lavere vekst og samtidig være bekymret for sprengt kapasitet på skoler, dårlig vanntrykk og annen infrastruktur.

Fungerende rådmann har redegjort godt for reguleringsprosesser, at alt vil ikke bli utbygd samtidig og at utbygging tar tid.

Han sier det er flere måter å regne på, og det har han sannsynligvis rett i. 2 + 2 er vanligvis 4, men 2 epler + 2 pærer er frukt, og ikke 4 epler.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.