Vi trenger derfor en landbrukspolitikk med ambisjoner, der vi ikke går i retning av færre og større gårdsbruk, og hvor vi sikrer bærekraftige rammer for framtidas landbruk.

Innlandet SV vil sikre bredde i landbruket og gjøre det attraktivt for flere å drive jordbruk gjennom forutsigbare økonomiske rammer og en tetting av lønnsgapet til andre grupper, sikre økt selvforsyning og innføre nullvisjon for nedbygging av dyrka mark og støtte aktivt opp under næringa sine egne ambisjoner om en klimavennlig omstilling av landbruket.

Matsikkerhet og norsk selvforsyning krever at vi tar all jord i bruk. Vi trenger et jordbruksoppgjør som legger til rette for dette og som gir forutsigbarhet og rom for satsing. Innlandet SV støtter bøndenes krav om å øke kornproduksjonen slik at det blir mer lønnsomt å produsere korn for små og mellomstore bønder.

Vi håper jordbruksforhandlingene fører til at staten tar innover seg behovet for å tette lønnsgapet mellom landbruket og andre næringer. Et oppgjør som kun dekker kostnadsøkningene for næringa gir ingen reell lønnsvekst, og vil motvirke utviklingen av norsk landbruk. Kan man ikke leve av landbruket, vil man heller ikke velge landbruket som yrkesvei, noe som igjen medfører en aktiv nedbygging av landbruket og at selvforsyningsgraden trues.

Skal vi nå målene i det grønne skiftet må vi styrke produksjon på norske ressurser, sikre arbeidsplassene i næringa og ivareta bredden i bruksstruktur. Vi må også følge opp landbrukets egne initiativer for en klimavennlig næring. Klimaendringer og mindre forutsigbart vær har gjort og vil gjøre at bondens inntekter varierer mer fra år til år, og derfor må felleskapet ta høyde for varierende produksjon og inntekter. Som tørkesommeren 2018, med prislapp på 1,65 milliarder.

SV støtter bøndenes krav om en klimafondsordning for landbruket, som må bidra både til forutsigbare rammer og omstilling. Landbruket står i dag for 8,7 prosent av norske utslipp – og selv om potensielle kutt kanskje er større i andre næringer, er vi avhengig av omstilling også her. I tillegg må man våge å se mulighetene for energieffektivisering og -produksjon. Fellesskapet kan bidra til at klimabonden også kan produsere fornybar energi, som solenergi.

Vårt krav for landbruksoppgjøret er at inntektsjustering bidrar til å redusere lønnsgapet mellom landbruket og andre næringer, sikre økt selvforsyning, økonomi i drift av all jord og en nullvisjon for nedbygging av dyrkbar jord og en oppfølging av landbrukets ambisjoner og satsing på klimabonden.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.