Det er med stor interesse at Hamar Janitsjarskole (HJSK) ser på utvikling og prioritering av kulturmidler til barn og unge i Hamar. Hamar kommune har lagt ut Temaplan kultur på høring – og som en viktig kulturbærer for barn og unge i kommunene planlegger vi selvsagt å gi en tilbakemelding på denne.

Uten å gå inn på hva temaplanen inneholder her, eller hva vår tilbakemelding vil si, er det interessant å se hvordan kunnskapsgrunnlaget som temaplanen tar utgangspunkt i beskriver dagens situasjon i kulturlivet i Hamar.

Dagens situasjon er beskrevet uten at det er reflektert mye over hvilke verdier og normer innbyggerne i kommunen faktisk ønsker å legge til grunn for kulturlivet i byen – hva slags normer og verdier vil vi at dagens barn og unge skal få med seg videre i livet gjennom å delta i ulike kulturtilbud, og hva slags sosialt miljø skal barn og unge vokse opp i?

I HJSK opplever vi at det er viktig å kunne gi et tilbud som gir plass til alle, og som bygger på respekt for den enkeltes ferdigheter og kunnskaper. I våre korps er det plass til alle - «ingen sitter på reservebenken». Samtidig gir korps musikalske utfordringer og mestringsfølelse- noen trives med enklere utfordringer, mens andre har ferdigheter som gjør at de faktisk velger å gå videre - til og med til profesjonelle musikere.

LES OGSÅ: Korps-gjengen blåser nytt liv i janitsjarbyen Hamar

Men viktigst av alt er at de barn og unge som deltar opplever egen mestring og utvikling i sosialt samspill med andre i ulike aldre! De yngre spiller sammen med de eldste - de lærer å respektere hverandre, og opplever musikalsk og sosial mestring i et samspill. Ingen i HJSK opplever å bli skjelt ut fordi de spiller ei tone feil - eller at dirigenten skriker til korpset eller andre trenere og instruktører med ord som «ikke bør sies».

For å kunne ta vare på tilbudet i HJSK er vi avhengig av et godt samarbeid med Kulturskolen i Hamar, med skolene i byen, med andre korps og musikkmiljøet forøvrig. Vi trenger rammebetingelser som gjør det mulig å rekruttere og bygge miljøet videre. I disse dager er vi ute i SFO på skolene for å fortelle mer om hva korps er, og gi barn en mulighet til å bli med i et miljø hvor respekt og mestring ligger til grunn for alle.

Som eksempel kan nevnes at det på 17. mai marsjerer musikere i gatene med instrumenter som koster mye penger - ett enkelt instrument kan koste så mye som 100.000 kroner.

Hvordan skal HJSK kunne investere i slike instrumenter i framtiden?

Og for øvrig er 17. mai den dagen alle forventer å høre korpsmusikk i gatene - da må det legges til rette for dette også – hele året. Korps oppstår ikke 16. mai, og blir borte igjen 18.mai. For musikerne er 17. mai en flott markering, men også den dagen de spiller musikk som ikke nødvendigvis er det mest spennende de spiller. Musikerne opplever «cup-finalen» når de deltar i konkurranser og konserter gjennom året. Da settes konkurranseinstinkt og mestringsevne på virkelig prøve.

HJSK kan tilby et unikt miljø - og vi håper at flere barn vil bli med i vårt unike miljø, og at Hamar kommune fortsetter med å bidra, uten å krympe rammene for instruktører og dirigenter.

LES OGSÅ: Flere nye debattinnlegg finner du på våre debattsider

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.