5. august ba helsevesenet om bistand fra politiet for å sjekke en person på Hadeland som de mente var psykisk syk. Hjemmelen for denne bistanden var psykisk helsevernloven og politiloven. Som kjent ble utfallet av saken at en person ble skutt av politiet, og at vedkommende dessverre døde av skadene.

Politiet bruker årlig mye ressurser på å bistå helsevesenet etter denne bestemmelsern, og det er en bekymring at disse bistandene har økt fra år til år de senere årene. I perioden 2015 til 2018 var det en økning på 30 prosent av disse oppdragene. Denne bistanden binder opp mye ressurser for politiet, og det er svært krevende i en tid hvor det er ressursknapphet opp mot andre viktige og prioriterte gjøremål som politiet har.

I etterkant av ovennevnte hendelse stod nestleder i Forsvarergruppen, advokat Anne Elisabeth Kroken, frem, og uttrykte at de var kritiske til at politiet skal ha lettere tilgang til våpen. Foreningen mener videre at lettere tilgang til våpen vil skape flere unødig farlige situasjoner, og for å underbygge påstanden viste hun til andre lands erfaringer hvor flere er blitt skadet når politiet har lettere tilgang til våpen. Den konkrete hendelsen på Hadeland mente hun burde vært mulig å løse uten bruk av våpen.

Tar man utgangspunkt i politiets bistand til helsevesenet etter de nevnte lovene, er det følgende å bemerke om hvilke plikter politiet har:

- hjelpeplikt overfor personer som ikke er i stand til å ta vare på seg selv

- varslingsplikt overfor helsetjenesten, og skal om nødvendig fremme begjæring om tvungen observasjon eller tvungent psykisk helsevern

- bistandsplikt til helsetjenesten i forbindelse med tvungent psykisk helsevern

- kommunikasjon mellom politi og helsetjenesten for at det ikke skjer alvorlige hendelser

Dette innebærer at politiet har en ubetinget plikt til å bistå helsevesenet når en person antas å ville påføre seg selv eller andre skade og helsepersonellet ikke er i stand til å avverge dette, ved behov for fysisk maktutøvelse utenfor helsevesenets institusjoner eller når det er nødvendig å bane seg adgang til hus, rom mv. for å komme i kontakt med person.

Ved bistand foreligger det noen ganger informasjon om vedkommende person som er av en slik art at det hjemler en bevæpning etter politiets våpeninstruks før oppdraget starter. I andre tilfeller kan det oppstå situasjoner som medfører at politiet bevæpner seg under oppdraget. Formålet med bevæpningen er å sette politiet i stand til å beskytte tredjeperson og helsevesenets – og politiets mannskaper dersom det skulle oppstå en kritisk situasjon som i verste fall må løses ved bruk av våpen. I denne forbindelse må det nevnes at to kollegaer har blitt skutt og alvorlig skadet i forbindelse med «velferdssjekk» av antatt psykisk syke personer i to forskjellige oppdrag i løpet av noen få år i Innlandet politidistrikt. Dette er to for mye.

Det er mange meninger om bevæpning av norsk politi, og det er viktig å ha en levende debatt rundt et så viktig tema. Ideelt sett ønsker ingen en generell bevæpning av norsk politi, men nå lever vi ikke i en ideell verden. Alle må nok innstille seg på at det kan bli et mer vanlig syn å se bevæpnet politi i byer og lokalsamfunn for fremtiden. Det er dessverre en utvikling i samfunnet som tilsier det.

Norsk politi er blant de best utdannede politikorps i verden, og under tjenesteutøvelse er det stort fokus på å løse alle oppdrag med minst mulig bruk av makt – herunder skytevåpen. I en periode på 14 måneder fra november 2014 til februar 2016 var det en midlertidig bevæpning av norsk politi. I denne perioden ble det truet mindre med våpen og avfyrt færre skudd enn ved en normalsituasjon hvor man har hatt fremskutt lagring av våpen i bil. Ut fra disse forhold er det derfor viktig at man føler trygghet i stedet for frykt når man ser bevæpnet politi i Norge.

En sak som derimot burde være til stor bekymring, er det faktum at psykiatrien omorganiseres og bygges ned. Dette skjer til store protester fra pasienter, pårørende og ansatte. Dette er alvorlig, og da særlig sett i lys av at mange av de personene som blir hentet med bistand fra politiet kunne fått hjelp på et tidligere tidspunkt. Dette ville vært mer verdig for den enkelte person, og tatt bort unødig mye belastning for pårørende av denne personen.

Politiet er i alle fall bekymret over denne utviklingen, og det er definitivt ingen ønskesituasjon at man om nødvendig tar med seg et familiemedlem med tvang mens pårørende i verste fall er til stede – dette skjer tidvis fordi denne personen ikke fikk hjelp fra helsevesenet i tide.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.