I sitt innlegg 3. september hevder fagdirektør Tone-Mette Sjømoen i DSA at «høyspentlinjer er ikke så farlige som folk tror». Videre hevdes det i innlegget at undertegnede på vegne av Ringsaker Pensjonistparti har misforstått en rekke ting knyttet til helserisiko og høyspent, anbefalte avstander for oppføring av nybygg m.m.

Takk Sjømoen, for et svært uklart, selvmotsigende innlegg, der du også tilkjennegir at befolkningsstudier har vist en økt risiko for barneleukemi ved bosetting nær høyspent. Det er svært viktig for oss at ikke risikoen rundt høyspent dysses ned.

Utdrag fra Statens Stråleverns egen rapport 2005:8; «Forvaltningsstrategi om magnetfelt og helse ved høyspentanlegg»:

Forskningsresultater:

«I juni 2001 klassifiserte International Agency for Research on Cancer (IARC) magnetfelt fra høyspentledninger som mulig kreftfremkallende for mennesker, hovedsakelig basert på en assosiasjon mellom boligeksponering og økt risiko for barneleukemi. Basert på samlede data fra flere studier kan ikke resultatene avvises som tilfeldige funn (Ahlbom et al. 2000). Britiske National Radiological Protection Board (NRPB) publiserte i 2004 en litteraturgjennomgang (NRPB 2004) hvor man beskrev indikasjoner på en dobling av risikoen for leukemi hos barn eksponert for magnetfelt over 0,4 μT (mikrotesla) i sitt bomiljø.»

Norske forskningsresultater og brystkreft:

«Færre studier har sett på kreft hos voksne eksponert for magnetfelt i bolig.(...) For brystkreft blant kvinner (...) en norsk studie som rapporterte 60 prosent økning i risikoen blant kvinner eksponert for magnetfelt over 0,05 μT (Kliukiene et al. 2004). En annen norsk studie rapporterte sammenheng mellom ondartet føflekksvulst og eksponering for magnetfelt fra høyspentledning (Tynes et al. 2003). For kvinner ble det vist en dobling i risiko og for menn en marginal sammenheng.»

8.6 Bekymring og frykt: «Større forebyggende tiltak begrunnet i helsefare, kan gi signaler om høyere grad av alvorlighet og medføre økt bekymring(...)».

Sjømoen hevder at: «Det er ingen dokumentert sammenheng mellom opphold nær en høyspentlinje og kreft. Dette gjelder både for brystkreft og leukemi.» Av Statens Stråleverns egen rapport, ser vi at dette er direkte feil.

Vi er kjent med at saneringstiltak er kostbart, men Ringsaker Pensjonistparti ønsker at kommunen skal ta kostnaden og utføre nødvendige tiltak, så våre innbyggere slipper denne strålingen og helserisikoen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.