Vi trenger de beste til å ta seg av våre nærmeste. Det inkluderer helsefagarbeideren som, sammen med alle de andre yrkesgruppene i helsesektoren, hver dag yter pleie og omsorg av høy kvalitet overfor de som trenger det aller mest.

Vi har hørt fra eksperthold om framskrivingene som viser at Norge vil kunne mangle over 50.000 helsefagarbeiderer i 2035. Det blir tegnet et skremmebilde av eldrebølgen som snart er over oss og som vil kreve uhorvelig mange varme hender og kloke hoder i helse- og omsorgssektoren. Staten har kjørt store kampanjer for å lokke flere unge til helsearbeiderfaget.

Noen helsefagarbeiderer opplever likevel at kompetansen de har ikke blir verdsatt. Og når en får jobb er det sjelden full stilling. Det er en skam.

Kompetansen en helsefagarbeider har etter fire års utdanning og læretid er selvsagt god nok for å kunne jobbe med dagens og morgendagens pasienter. Mange tusen unge og voksne som har oppnådd fagbrev har i dag meningsfulle og viktige jobber der de blir høyt verdsatt, både av pasienter og brukerer, pårørende og kollegaer.

Helsearbeiderfaget ble opprettet i 2006 og erstattet hjelpepleierutdanning og omsorgsarbeiderfaget. Yrkestittelen er helsefagarbeider og en har autorisasjon som helsepersonell. Det er det største yrkesfaget i vidaregående opplæring og har blitt større år for år. Helsefagarbeiderne utgjør selve grunnmuren i de kommunale helse- og omsorgstenestene.

Erstattes av sjukepleierer: En stor del av dagens helsefagarbeidere og hjelpepleiere nærmar seg pensjonsalder. En skulle tro at behovet for å erstatte disse var stort. Det er likevel ikke slik at det automatisk er nyutdannede helsefagarbeidere som får jobbene. Særlig på sykehus blir stillingene gjort om til sykepleierstillinger. Argumentene for hvorfor en heller vil ha sjukepleiere enn helsefagarbeidere er velkjente: Alt har blitt så mye mer komplisert enn det var tidlegere. Fagforbundet mener like fullt at vi trenger både sjukepleiere og helsefagarbeidere.

Stolt yrke: Fagforbundet organiserer de fleste hjelpepleierne og helsefagarbeiderne i Norge. Vi har spurt våre helsefagarbeidere hva som var motivasjonen bak yrkesvalget. Svaret er krystallklart: En helsefagarbeider vil være til stede i enkeltmenneskets liv og bidra til at pasienten eller brukeren får dekket sine grunnleggende behov og får en meningsfull hverdag.

Vi trenger fagfolk med akkurat den type motivasjon og kompetanse. Inngrodde forestillinger om at det bare er universitets- og høyskoleutdannede som kan gjøre en god jobb i helsevesenet, må bort.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.