God morgen, og vel overstått påske. For mange har de siste dagene bestått i å oppsøke den aller siste resten av en lang vinter. Nå skal vi ta fatt på den siste etappen mot full sommer. Med blomster og insekter, med edderkopp og mygg, løvetann og burot, og når det har gått enda flere uker: bringebær, plommer og epler. Vi har mye å se fram til.

Men så leser vi at det etter hvert kan bli en slutt på alt dette. Ingen insekter, ingen blomster, ingen vekster å høste fra skog og hage. Før påske kom en alarmerende rapport fra forskerhold det er grunn til å legge merke til. Du trodde kanskje at det kun er ulven og fjellreven som er utrydningstruet, slik en kan få inntrykk av. Nei, ta også med insektene!

Bare i Norge er drøyt 1.800 insektarter truet med å bli utryddet. Og hvis insektene blir borte, vil det gå ut over produksjonen av frukt og andre plantebaserte matvarer. Og motsatt vei: Forsvinner én plante, forsvinner en håndfull insekter.

Så da har flere av oss en viktig oppgave nå i ukene framover. Det er nødvendig at vi sikrer insektene gode levekår. Vi må sørge for at det er en rik flora av planter rundt oss. Både dem som har ei ledig balkongkasse og ikke minst dem som har ansvaret for en plen. La blomstene få leve, så frø i kassene, nyt synet av frisk og gul løvetann i plenen, og la de mange ville blomstene få stå i grøftekantene! Da vil insektene få noe å jobbe med, som vi senere kan høste godene av.

Dette må da være en typisk vinn-vinn situasjon. Du kan legge bort hagesaksa og la gressklipperen og kantklipperen stå en dag eller fire ekstra! Delta i dugnaden ved å nyte sola og la naturen leve rundt deg! Det har sikkert både du og jeg og livet rundt oss godt av. Vel overstått påske og god sommer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.