• Benjamin Kippersund

Som en Kvitebjørn kong Valemo har Høyre åpenbart seg i menneskeform for ham, Sp-leder Vedum er blitt fanden sjøl, og selv har han kvesset pennen, og dratt som en nobel Don Quijote til strid i valgkampen.

Les innlegget fra Knut Faldbakken her.

Dette er ikke ment som et innlegg til støtte for verken øst eller vest, men når jeg nå ser Faldbakken skape tvil om hva man skal stemme i et stortingsvalg basert på en enkelt lokal sak, må jeg ta til orde.

I valgkampen for to år siden sa fredsforkjemper Jan Egeland i et TV-intervju at «dette valget handler om å løfte blikket opp fra hullet i veien, og se ting ute i verden». Dette var midt under flyktningkrisen som følge av borgerkrigen i Syria. Jeg mistenker at Egeland var litt lei av å høre om bompenger og dårlige veier. Jeg tar meg i å tenke på dette utsagnet når jeg ser mine venner og bekjente fra Hamar dele Faldbakkens ytring.

For et drøyt år siden meldte jeg meg inn i aksjonen som i dag går under navnet «Nåelleraldri». Men myrstrå vipper nå en gang i øst også, og som med alle Facebook-sider og likes, ble det bare med klikket. Flere ærlige forsøk på å lese meg opp i både øst og vest har egentlig ikke gjort meg stort klokere, og nå synes begge løsninger å bli så fint som en stasjon kan bli.

Det er nå heller det indre som teller: menneskene, restaurantene, utestedene og kulturlivet er jo utsøkt. Dermed vrir jeg meg i salongstolen når et overengasjert familiemedlem peker med kakespaden og spør: Hvilken side er du på?

Og nå er vi fremme på emo-stasjonen; det virker som om det eiendommelige i denne debatten er at følelsene har tatt overhånd og dokumentasjon ikke lenger biter på. Debatten er så polarisert at jeg tror folk ikke lenger klarer å skille mellom hva som er fakta og hva som er propaganda. Hvor det er forunderlig og hvor det er godt å hate. Det siste året har jeg ikke bare vært vitne til de mest sårende og usaklige kommentarfelt, men også innlegg hvor jeg ser Bane NORs utredninger bli radbrukket setning for setning som om det var et personangrep på én eneste engasjert sart sjel i Hamar. For ikke å snakke om profiler som poserer med barn under tittelen «for kommende generasjoner».

Er virkelig plasseringen av en jernbanestasjon avgjørende for våre barns fremtid? Jeg syns nå heller selve konflikten om jernbanestasjonen er avgjørende for byens fremtid. Når jeg som en hjemmekjær ung voksen vurderer om jeg skal flytte hemmat, må jeg nå spørre meg selv: Vil jeg leve og bo et sted hvor en enkel lokalpolitisk sak kan generere så mye konflikt og hat?

Hamar er en liten by, men dette stedet minner ikke lengre om den vennlige lille byen jeg en gang flyttet fra, men heller en bitter, navlebeskuende bygd.

En polarisert debatt til tross; Hamar er kanskje verdens tryggeste by å leve i. En fredelig by i et fredelig land uten konflikt, sult eller borgerkrig som ikke har sett en naturkatastrofe siden flommen i 1995. Likevel presterer Faldbakken å advare mot Aleppo-lignende tilstander i Hamar om vest-løsningen blir realisert. Ingenting kunne satt ting mer i perspektiv.

En gang i tiden var det sikkert konflikter i Aleppo, Damaskus, Dresden, Stalingrad, Maiduguri, Myanmar og Juba om hvordan infrastrukturen i byen skulle være, men du store verden – det finnes virkelig viktigere ting enn plasseringen av en jernbanestasjon. Det burde alle østenfor sol og vestenfor måne ta innover seg.

Er det ikke på tide å få blikket opp fra disse jernbanesvillene? I alle fall frem til 11. september.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.