Jo, folk flest tror nok at det er slik, men det har lite eller ingen ting med virkeligheten å gjøre.

Ekteskap var i eldre tider utelukkende en økonomisk og strategisk allianse, også her i Europa, og arrangerte ekteskap var vanlig. Inngåelse av ekteskap var noe folk ordnet med selv. Kirken spilte ingen rolle ved ekteskapsinngåelse før ganske sent i historien.

Les Saltviks innlegg her: "Jeg krever at kirkevalget underkjennes"

Det var først under kirkemøtet i Trent i 1563, at ekteskap ble lagt inn i listen over sakramenter, dvet vil si noe som hadde et religiøst innhold. Den tradisjonelle holdningen innen kristendommen, var at sølibat og seksuell avholdenhet var det ideelle, et synspunkt som jo fortsatt står sterkt innen den katolske kirken. Prester, munker og nonner er jo pålagt sølibat også i dag.

Når kirken etter hvert begynte å interessere seg for å vie folk, skyldtes det trolig at enkelte troende ville ha en kirkelig velsignelse, og kirkefader Augustin støttet dette synet. Den befatningen kirken ellers hadde med inngåelse av ekteskap, var å forhindre at det ble begått synd, slik som ekteskap mellom nære slektninger.

Les også: "For dårlig jobb?"

Derfor skulle forlovelser kunngjøres på kirkebakken. Der møttes folk flest, og forholdene kunne således kontrolleres. Så vidt jeg har forøkt å bringe på bane, står det ingen ting om ekteskapsinngåelse i Det nye testamente, og det som finnes i GT, er knyttet til jødiske tradisjoner.

I Danmark-Norge ble kirkelige vielser innført i 1582, gjennom kirkelig forordning gitt av kong Frederik II. Hensikten var på ingen måte religiøs. Danmark-Norge hadde på den tiden for lengst blitt lutheransk, og Martin Luther selv hadde ment at kirken ikke skulle ha noe med ekteskapsinngåelse å gjøre.

Hensikten med forordningen, var å forhindre at adelige menn skulle gifte seg under sin stand, og foranledningen var at kongens egen protesjé, høyadelsmannen Tycho Brahe, hadde giftet seg med en simpel prestedatter – en utilgivelig synd, som Ludvig Holberg kalte det.

Dersom man skulle legge Bibelens ord til grunn, burde samboerskap være det mest akseptable. Kirkelig vielse er en nykommer, der kirken har tilranet seg makt fra det sivile samfunn – noe den til alle tider har vært spesialist på. Når det gjelder debatten om formelt ekteskap mellom likekjønnede, bør man bruke andre kilder enn de religiøse for å finne argumenter.

Les også
DEBATT Kirkevalget.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.