Vi i Hamar kommune kan ikke gjøre motsatte av det samfunnet har jobbet med i flere år.

Innvandrere trenger mye hjelp for å lære seg språket og komme i gang med utdanningen. Ikke å gi den hjelpen vil ramme spesielt de unge som trenger å komme inn raskt i samfunnet og skaffe seg utdanning.

Når man har lært seg språket, får man en mestringsfølelse før man senere skal over i en ordinær skoleklasse. Det å starte i vanlig klasse uten å mestre språket kan for mange oppleves negativt og virke demotiverende på videre utdanning, slik at de faller utenfor. Vi må jobbe for at unge opplever at det er positiv å gå på skolen, og vi må hjelpe dem til å bli samfunnsnyttige borgere!

Hamar kommune har tre velkomstklasser. To barneskoler på Prestrud og Ridabu og én ungdomsskole på Børstad. Innvandrerelever med annet morsmål, kultur og bakgrunn starter i velkomstklasser.

Innvandrerelever har veldig forskjellige bakgrunn. Noen har også opplevet store tragedier. Enkelte har noe grunnskoleopplæring, mens andre er analfabeter. De går maksimum to år i velkomstklassen for å intensiv norskopplæring, slik at de er forberedt seg på å starte i ordinær klasse i sitt eget nærmiljøet. Elevene får tilpasset undervisning tilpasset sin kunnskap og evner. De som underviser er lærere med spesialkompetanse. De har også morsmålslærere i velkomstklassen som hjelpelærere og assistenter.

Dette fungerer bra og skaper trygghet og trivsel. Det er svært viktige faktorer for læring for de ca. 34 elevene i høstens velkomstklasser. God norskopplæring er en viktig nøkkel til integrering i det norske samfunnet, og barna lærer rask og god norsk i slike klasser. Her får de trygghet, selvtillit på veien til god integrering i det norske samfunnet. Når de så kommer til ordinær klasse, er dette fundamentet for å gode og trygge relasjoner sammen med medelevene.

Regnbuealliansen vil legge ned velkomstklassene. De har fjernet 1,8 millioner kroner bort fra budsjettet. De vil sette innvandrerelever rett inn i norske klasser, og begrunner det med at slik gjør de i Oslo og Ringsaker. Men sannheten er at også der er det velkomstgrupper. Det kan ikke Hamar-skolen gjøre med et kutt på 1,8 millioner kroner. Dette vil svekke kvaliteten på norskopplæringen og fagopplæringen for nyankomne. Og hvis innvandrerelevene får dårlig norskopplæring, faller de ut av skolen. Det kan bli dyrt for det norske samfunnet.

Hamar Arbeiderparti vil beholde velkomstklassene slik at nyankomne innvandrerelever lykkes i samfunnet med å fullføre skolegangen. Vi ønsker ikke at sårbare grupper blir ofre for budsjettkutt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.