Ikke før vi hadde blitt dus med eplekverna og fruktpressa, dukker det opp flere, presserende behov. Nå har vi de siste tre åra hatt plettfri samvittighet fordi eplene i hagen er blitt omsatt til fantastisk eplejuice, til glede for familie og venner. Vi har hatt god, gammaldags matauk og fylt både steriliserte flasker og brorparten av fryseren med hundre prosent naturlig eplejuice, rett fra hagen, ikke tilsatt verken vann, sukker eller konserveringsmidler. Noe av det er til og med blitt alkoholholdig cider, som en mjuk start for Mannen som er ølbrygger in spe. Ingenting – eller i alle fall veldig lite – har gått til spille. Det som har falt til jorden, blir tatt hånd om av rådyr om natta. Det må vi kunne godta.

54 liter eplejuice ble det i fjor. Slett ikke uten arbeidsinnsats. Men med nye erfaringer fra år til år, kommer man langt på ei helg med druge arbeidsdager.

Hvis vi så legger til blåbær,- bringebær-, tyttebær-, jordbær- og ripssyltetøy, synes jeg i grunnen jeg kan klappe meg sjøl på skuldra og se for meg et godkjentstempel fra bestemor. Men her en dag dukket et uventet problem opp, da mamma var nedom og oppdaget at plommetreet var bugnende fullt av frukt! Plommetreet?! Det som de siste fire tiår i beste fall har båret fram en håndfull sure, uspiselige klumper. Nå har det av en eller annen grunn løsnet – skikkelig. Så der henger de, velsmakende, søte og gule plommer. Det var da som søren!

For hvem har samvittighet til å bare la dem dette ned? Ikke jeg … Når naturen krever sitt, er det bare å dra fram oppskriftsboka og finne ut hvordan man skal foredle den. Hva kan jeg bruke plommene til? Jeg er klar for nok en bratt læringskurve, så når du leser dette står jeg antakelig ved grytene og koker chutney.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.