De aller fleste av oss har vært igjennom tøffe perioder i livet. Perioder vi tenker at vi helst skulle vært foruten. Dager, uker, måneder. Kanskje til og med år. Flere år. Episoder som har skapt sår og blåmerker på sjela, som har gjort oss sårbare og kanskje til og med vanskelige å ha med å gjøre.

Kanskje har du mistet noen som sto deg veldig nær, kanskje har du blitt syk, kanskje har du blitt mobbet, misbrukt eller fullstendig oversett. Livet er urettferdig, og ingen av oss kommer uskadet herifra.

Vi har vel alle hørt utsagnet «det som ikke dreper deg, gjør deg sterkere». Det føles ikke alltid sånn når man er mørbanka på innsiden, det vet jeg godt. Men jeg har også lært at det finnes lys i enden av alle tunneler, uansett hvor mørke og lange de er, og jeg har lært at alle kampene i livet mitt har gjort meg sterkere.

Ingenting har vært forgjeves. Men det skal også sies, at jeg hadde aldri klart det alene. Vi klarer det sjelden alene, dette livet. Jeg tror vi er skapt til fellesskap, at vi er ment å bære hverandres byrder når de blir for tunge. Jeg tror vi skal utfylle hverandre og hjelpe hverandre gjennom alt det livet har å by på av oppturer og nedturer.

For mange er vinteren en slik tilsynelatende endeløs tunnel av nedstemthet og motløshet der depresjonen tar fullstendig overhånd. Det er vanskelig å forstå for de som ikke har opplevd det selv, og vanskelig å forklare hvordan det føles med ord.

For oss mennesker er det mye lettere å forholde seg til en brukket arm eller et synlig sår enn de usynlige smertene. Tankekjøret, angsten, klumpen i magen som ingen ser.

Det hjelper andre fint lite om vi sitter og snakker og sladrer bak ryggen deres om hvorfor de aldri kommer når de blir invitert, hvorfor de aldri tar kontakt lengre. Men det jeg derimot tror hjelper ganske mye, det er å ringe eller sende en melding og høre om det står bra til, om det er noe du kan gjøre.

Menneskene rundt oss bærer på mye. Alle kjemper vi hver vår kamp i det skjulte, noen mer synlig enn andre. Mengden utfordringer er veldig skjevt fordelt, jeg vet det. Og det er blodig urettferdig. Men som sagt, livet er urettferdig. Vi er ikke utstyrt med de samme utgangspunktene i livet og ressursene rundt oss varierer veldig, dessverre.

Men vi kan alle ta et valg om å bry oss. Vi kan alle ta et valg om å gjøre hverdagen til noen andre litt lysere. Det skal som regel ikke så mye til for at vi mennesker føler oss sett og verdsatt. Hvis vi vet at naboen er syk, hvorfor ikke lage en ekstra porsjon middag og gå over med den? Er han dårlig til bens? Kanskje det ikke koster så innmari mye å måke en ekstra oppkjørsel når du først er i gang?

Jeg har fortsatt troa på at de små gledene er de største, og at den største gleden er å gjøre andre glad.

For et par uker siden skulle jeg kjøre datteren min ned til byen. Det blåste og snødde i alle retninger, og ut fra gårdsplassen til naboen kom det en jeg aldri hadde møtt før. Jeg kjørte først forbi, men så stoppet jeg, gikk ut av bilen og spurte om det var han som var den nye naboen. Det viste seg at han var en venn av dem, og nå skulle han hjem. I sommersko la jeg merke til.

Jeg tilbød ham å kjøre ham hjem, siden vi uansett skulle i samme retning, noe han høflig sa at jeg ikke behøvde selvfølgelig. Men i det været trengte jeg ikke å spørre flere enn to ganger for å overbevise han om at jeg mente alvor. Han hoppet inn, og takket pent.

Da vi hadde sluppet han av, så datteren min på meg og sa «men så hyggelig da mamma». «Ja, det skulle jo bare mangle! Se på det været her da!»

Det er vi som er forbilder og eksempler for barna våre. På godt og vondt, om vi vil eller ei. Det krever ikke så veldig mye å lære de omsorg for medmennesker, lære de å se litt lengre enn sin egen navle.

«Livet as’» er et utsagn jeg bruker relativt ofte. Det to ordene innebærer både skuffelser, overraskelser, gleder og sorger, men rommer allikevel så mye.

Disse lange mørke tunnelene, de er heftige. Det kan være tøft mens det står på som verst, men våren kommer. Sola kommer tilbake, lysere tider er på vei. Sakte men sikkert vender de positive tankene og takknemligheten tilbake.

Det er lys, også i enden av denne tunnelen her.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.