Ifølge HAs oversikt for ei uke siden, ble sommerens musikk- og opplevelsesfestivaler i Hamar og omland besøkt av nærmere 60.000 mennesker. Nå er tida inne for matfestivalene. Og samlet vil det ikke bli færre folk på dem.

Med helgens Pultost- og akevittdager i Løten starter høstsesongen for alvor. Etter en litt broket historie er Pultost- og akevittdagene blitt mer innholdsrike og mer poengterte for hvert år. Både akevitten og pultosten har fått sine egne hus på festivalområdet, det vil si Løten sentrum. Og om ikke eimen av akevitt svever over bygda, for det gjør den faktisk ikke, så kan en med god vilje ane en umiskjennelig odør av pultost på vandring.

Det er det største årlige arrangementet i Løten det dreier seg om. 100 utstillere skal bidra til å trekke til seg så mye som kanskje 10.000 besøkende. Så mange bor det ikke i Løten, men de går sikkert mange ganger hver, og i tillegg trekker arrangementet til seg folk fra et stort omland. Så dreier det seg da også om produkter med en sterk identitetsskapende evne.

For selv om Tine allerede i 1989 la ned pultostproduksjonen sin i Løten, og flyttet den til Trysil, er det fortsatt nær forbindelse mellom Løten og pultost.

«Det er ikke å ta for sterkt i at pultost og akevitt er en del av Løtens identitet», het det i et «Minneord om Løiten-pultosten» i «Lautin» 1990. «Nå har pultosten forsvunnet fra bygda – og fått nytt liv i det hinsidige – i dette tilfelle Trysil».

Et slik utsagn er sterk kost. For det er forhåpentlig både første og hittil siste gang at Trysil er utnevnt til «det hinsidige». Så vi skjønner det er sterke følelser som settes i sving av sterk ost.

Ikke like dramatisk var det da akevitten forlot bygda. Og det dreier seg faktisk om et 20-årsjubileum – som ingen har feiret, forståelig nok. For våren 1995 var det slutt for godt på spritproduksjonen på Løiten Brænderi.

Men selve akevittproduksjonen har ikke hatt den helt tette lokale tilknytningen. For allerede i 1871 ble det besluttet at Løiten Brænderi skulle skille ut foredlingsvirksomheten og etablere sin egen destillasjon i Christiania. Siden den gang er det ikke blitt produsert akevitt i Løten, selv om Løiten-akevitten har en ganske unik posisjon som merkevare. Men den har ikke blitt produsert i Løten på minst 144 år.

Uansett skal det feires i helgen. For Løten har to store å feire – Munch og akevitten. Og Munch var for to år siden, men akevitten er hvert år.

Men enda står den største matfestivalen i Hamar-regionen igjen, og det er Midt i matfatet i Vikingskipet fra 18. til 20. september. Det var en skikkelig fest i fjor med minst 10.000 besøkende. Og det kan bli enda mange flere i år.

«En vellykket start på noe som kan utvikles til å bli enda større og bedre», het det i HA etter fjorårets arrangement. «Inntrykket som sitter tydeligst igjen, er at denne messa kan bli et både kjempepopulært og viktig fast årlig arrangement i Vikingskipet.»

Blant de morsomme innslagene i fjor, var det Tine som sto for, da de lanserte den tidligere ukjente pultosten Viking, som var laget spesielt for messa i Vikingskipet, og som i tillegg var kjempegod. Siden er det sannsynligvis ingen som verken har sett eller smakt den, så nå er det bare å håpe at den dukker opp igjen på årets messe med et ekstra års modningstid. I så fall skal jeg kjøpe et par kilo, og etterpå flyge om kapp med pultosten hematt.

«Kanskje må den få gå seg til et år eller to, men i utgangspunktet er det ingen grunn til at dette ikke skal bli en av Vikingskipets største årlige attraksjoner», het det i HA i fjor. Om to uker skal vi sjekke om det er blitt slik.

Og mens vi venter og ser, er det all grunn til å glede seg over at satsingen på Atlungstad Brenneri stadig utvikler seg. På søndag var til og med dronningen der, så nå har også hun kjent brenneridufta tett på, men det sto ikke i avisa om hun likte den eller ikke. Uansett er historien om satsingen på Atlungstad de siste årene noe av et eventyr, og ennå er det bare så vidt begynt.

Nå som brygga er der og allting, er det klart at Atlungstad også bør utvikle en eller annen høstlig festival i tilknytning til brennerivirksomheten. Og den vil ikke være mindre viktig, enn alle de ulike matfestivalene.

Og det helt spesielle med Atlungstad, er at det fortsatt brennes her, om ikke i vilden sky, så i hvert fall hver høst. Det er en enestående mulighet til å bygge opp en eller annen slags festival eller aktivitet. Og her skjer det en utvikling hele tida.

Neste år drømmer jeg for eksempel om at Atlungstad stiller med uteservering ned mot Mjøsa og brygga, med en sjuretters meny på med elementer av akevitt i hver eneste rett. Eventuelt kan det planlegges en ni-retter, for å ha et par retter å gå på i tilfelle det skulle dumpe ned en golfball fra himmelen i et par av rettene. Men det får vi leve med.

Noe av det aller mest spennende akkurat nå, er det som skjer med den tidligere jernbanerestauranten på Hamar stasjon. For ifølge flere artikler i HA de siste dagene, er det nå kommet fram et klart ønske om at stedet skal romme både en turistinformasjon og et lite spisested med kortreiste produkter. Det er nærliggende å tenke seg dette også som et slags visningsrom for det kortreiste, slik at alle som kommer til Hamar stasjon blir ført rett fra perrongen og inn i matfatet. Og kjøper med seg en gulrotbunt hematt. Og et par neper. Og en jordskokk eller to.

Og de som kommer hit første gangen, vil kanskje tenke at dette er jammen et hyggelig sted, og her vil de bo. For maten er det viktigste vi har å by på. Og de neste ukene skal vi feire den.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00