I en nøktern spørsmålsstilling til stortingsrepresentant Tor André Johnsen i HA 12. oktober ønsker Tor Fjærgård å få svar på noen enkle spørsmål om kostnadsforskjeller og forbruk mellom motorveg klasse A og B.

Han er åpenbart med rette rystet over den voldsomme anleggsvirksomheten vi er vitne til ved byggingen av nye firefelts motorveger.

Han er ikke alene om å bli sjokkert over hvordan store arealer blir endevendt og verdifull jord går tapt.

Med alminnelig skjønn burde en enkel utvidelse av vegbredde, etablering av solide midtdeler og forbikjøringsfiler med jevne mellomrom vært tilstrekkelig for samferdselen i overskuelig fremtid. Hvis dobbeltspor på jernbanen hadde vært prioritert fremfor motorveg klasse A, ville mye av kostnadene til dobbeltspor blitt dekket av innsparing på vegutbygging. Behovet for transport på veg ville også blitt betydelig redusert.

Hvis vi skal redusere utslippene fra bilene, må farten settes ned og ikke opp. Det gjelder også elektrisk drevne biler, strømforbruket øker med farten.

Radarovervåking på lange strekninger bør innføres i langt større utstrekning og ikke innskrenkes. Det er vel den beste måte å lære råkjørere folkeskikk på.

Her stilles frihetsfølelse for noen få fartsbajaser opp mot frykt, for mange flere lovlydige trafikanter.

LES OGSÅ: Våre debattsider er oppdatert med en lang rekke nye leserinnlegg

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.