Trekkspillklubber og for den saks skyld hundeklubber er vi veldig godt vant med. De fleste hjem har et trekkspill, og i det rett øyeblikk kan det låte fint for de fleste stangeører. Det lyder kjent.

Derimot er islamske bønnerop og koranopplæring foreløpig i alle fall, veldig ukjent for oss statsreligiøse, døpte konfirmanter.

For vår dyktige og avholdte redaktør av Stangeavisa, får jeg litt samme følelsen som overnevnte når han i sin egen spalte og med sitt sjarmerende blikk forsøker å overbevise oss Stangesokninger om atalt er under kontroll når det bare er registrert i Brønnøysundregisteret. I moskeen er det bare fryd og glede som på bedehuset. Ja, jeg håper da det.

Kanskje er det ikke noe skumlere der enn når vi åsbygdinger tar oss et skikkelig «bønnemøte» på Folkets hus en lørdagskveld. Men så er det dette da. Mandag morgen når du har fått fjernet plasteret over venstre øyet, og det dufter morgenkaffe, så er det meste glemt. Trolig er det her den største forskjellen ligger. Ikke vet jeg.

Jeg leser også i HA at en professor i menneskerettigheter gir trøst til engstelige stangesokninger. Vår skepsis og vantro ovenfor moskeer og deres undervisning er uforenlig med stortingsvedtak og Brønnøysund-registering. Professoren skal bare vite at vi stangesokninger er brukbart kjent med kirkelige handlinger, pluss at vi har et dusin misjonsforeninger som meddeler om sin møtevirksomhet. Der er det er sang, taler, kaffeservering og frivillighet om du vil være med og folde dine hender og be og takke Gud for det meste.

Islam har de fleste sannsynligvis lite kunnskap om. Det verserer sikkert både sanne og usanne rykter. Selvsagt har vi de siste årene lært en god del fra radio og fjernsynsskjermene, når det gjelder IS og terrorisme i kjølvannet av islamisering. Huff, huff!

Jeg tror de fleste her i Stange ønsker at våre nye landsmenn skal få det bra, og bli godt integrert. Men da må det være tosidig. Spørsmålet mitt blir da: Hvorfor har ikke den muslimske menighet på Stange vært mer åpne om sin virksomhet? Hvem er velkommen i moskeen? Det er plakattavler flere steder, og HA-tavla er sprengfull hver dag.

Hvorfor jeg tar pennen fatt, og bryr de små grå, er jeg ikke sjøl helt sikker på. Men det kan ha noe med mine år i Forsvaret å gjøre. Etterretning, lytting og beredskap stod på dagsordenen. Men for all del, ingen sammenligning her. Kanskje bare et hint til de kommunalt ansvarlige.

Slik jeg ser denne saken, var Aasa Gjestvang, den årvåkne og nysgjerrige som viste ansvar. Som kompanisjef hadde jeg valgt henne til etterretning/beredskapsoffiser fremfor de andre. Takk til Gjestvang fra en Ap-velger. I dag, og helt sikkert ei uke framover, er det ingen tvil i min sjel hvem jeg hadde valgt.

Ps: Jeg har et motto: De som vil bo og leve av dette landet, bør integreres på best mulig måte. Rett og slett bli litt norske.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00