Det var en gang da læreren var høvdingen i bygda, nesten som lensmannen og presten. Den som kom hjem fra skolen og klaget på læreren kunne være nær ved å få en lusing. «Gjør leksene dine, og hør på lærer’n», var budskapet.

Den gang var myndighetsalderen 21 år, nå er den 18. Hvordan vokser de seg til, disse 17-åringene? Blir de mer voksne etter hvert som årene går og erfaringene bygger på seg, eller blir de voksne ett minutt på kl. 24.00 når de fyller 18 år?

Vi kan saktens lure når vi får høre om situasjonen ved Ulsrud videregående skole. Når en lærer derfra forteller om hverdagen sin ved skolen. Han forteller på TV, uten å bli tilbakevist, om hva elevene i en avgangsklasse konkret har sagt eller gjort i timen. Benevnt elevene med forbokstavene i fornavnet, bare klassen kunne gjenkjenne den enkelte. Fortalte om elever, som oppførte seg alt annet enn eksemplarisk når de skal undervises. Ikke bare en gang, men som en regel?

Så viser det seg at rektor handler. Han oppretter personalsak på læreren for mobbing av egne elever. Og rektors overordnede, kommunens skolesjef er enig med ham.

Hvordan skal det gå an å drive en norsk skole etter dette? Når gjenfortelling av elevenes egne ord og gjerninger skal betraktes som mobbing av dem? Klassen sender et klagebrev til Aftenposten. De fastholder mobbingen. Dette er elever som om noen måneder, uker, dager eller timer, er voksne mennesker, med eget ansvar for sine gjerninger. Skal stå på sine egne ben, gjennom et helt liv.

Disse elevene er ikke mobbet, og de erkjenner det nok i sitt innerste. De vil heller ta det ut som skyldbetyngelse? Må våre ungdommer holdes under armene, fra de lærer å gå til de plutselig er en slags voksen? Fordi, de hele ungdomstiden må forskånes for alt alvor? Men da er det de voksne, mest skoleledelsene, som må bære skylden.

For et ansvar skolene våre har.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.