Behovet for elektrisk kraft øker mye: Det er omlegging fra olje- eller vedfyring til panelovner eller elektrisk varmepumpe. Det blir leveranser av «landstrøm» ut til olje- og gassplattformer, og det blir etter hvert mange elbiler.

Det ble ikke «tatt høyde for» noe av dette, da det i tidsrommet 1973-93 ble vedtatt fire verneplaner, som til sammen omfatter mange vassdrag. I 1984 kom dessuten Samlet Plan for vassdragene som ikke ble fullstendig vernet, med slikt opplegg at kraftproduksjon som regel ble taper, i forhold til hensyn/interesser som «klassisk» naturvern, friluftsliv og vern av kulturminner. Dermed ble vannkraftutbyggingen nesten stanset, så nå må det utplasseres vindmøller, på åsrygger som Raskiftet vest for Osensjøen.

Torstein Hervland fra Brumunddal vil heller oppgradere eksisterende vannkraftverk. Dette gjøres, men monner lite i forhold til nevnte økninger av kraftbehovet.

Annet tiltak, som ville ha monnet, var tilleggsreguleringer av Storsjøen i Rendalen og Mjøsa: Flere kraftselskap søkte om dette etter den store skadeflommen Vesleofsen i 1995; men det ble avvist av fylkesmennenes miljøvernavdelinger i Hedmark og Oppland: De har ansvar for «klassisk» naturvern, men neppe for tiltak mot skadeflommer og slett ikke for kraftforsyning.

Kraftselskapene ville bygge pumpestasjoner ved utløpene fra Storsjøen og fra Mjøsa. Mest for å kunne ta ut noe mer vann til kraftproduksjon i lang rekke kraftstasjoner langs Glomma vinterstid; men også for å få plass til noe mer flomvann i disse store sjøene sommerstid.

Sideelva Åsta «bidro» relativt mye til skadeflommen i 1995. Den kommer fra Øyer kommune, og renner gjennom den nordligste delen av Ringsaker mot Glomma. Den var aktuell for utbygging med overføring til Mesnavatna, da det for mange år siden skulle bygges nytt Mesna kraftverk. Da var vel mulighet for tilleggsregulering av Mesnavatna allerede spolert, med bygging av mange hytter og naust nær disse bassengene. Også utbygging fra Mesnavatna via Næren til Mjøsa ble vel da vurdert og forkastet.

Undertegnede mener at tilleggsregulering av Storsjøen i Rendalen og Mjøsa bør vurderes på nytt: Dels fordi klimautviklingen synes å gå i retning mer og kraftigere nedbør. For å skaffe noe mer vann til noe større magasin i Storsjøen i mai, bør det sprenges sju km lang overføringstunnel fra Glomma ved Koppangsøyene til Storsjøen.

For å skaffe noe mer vann til noe større magasin i Mjøsa i mai, bør det graves/sprenges noe lengre kanal fra Glomma like oppstrøms Funnefoss-demningen til Vorma like oppstrøms Svanfoss-demningen, så flomvann i Glomma kan ledes nordover til Mjøsa. Dette vil sikre byen Lillestrøm mot framtidige storflommer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.