En undersøkelse i desember 2016 blant reisende på tog til og fra Hamar, viste at 2/3 av passasjerene kjørte egen bil eller ble kjørt/hentet med bil på Hamar stasjon. Og mange vet ved selvsyn og av egen erfaring at det til dels er parkeringsproblemer og kaos omkring jernbanestasjonen i forbindelse med togankomster og -avganger. Det er ønske om en kraftig økning i antall togreisende i fremtiden. Da vil disse problemene i sentrum bare bli større ved et vestlig alternativ for jernbanen. Når den nye jernbanestasjonen legges til området ved Vikingskipet, vil det meste av bilbruken i Hamar sentrum i forbindelse med togreiser forsvinne «av seg selv». De fleste reisende har det dessuten travelt med å komme til/fra toget. De skal IKKE handle, gå på kafé osv. samtidig!

Allerede i dag reagerer mange på dårlig luft/forurensning, køer og parkeringsproblemer. Det er forslag om å stenge gater, flytte trafikk, dyrere parkering og strengere parkeringsbestemmelser i sentrum. Og det vil også kunne komme forslag om bompenger/bomring i fremtiden. Samtidig er mange i Hamar-regionen avhengige av å bruke bil til/fra Hamar av ulike grunner.

En rask og effektiv måte å begrense biltrafikken i sentrum på i fremtiden, vil altså være å fjerne behovet for en del av bilkjøringen inn i og ut av Hamar sentrum – i dette tilfellet kjøring til/fra stasjonen. Det vil også kunne bli krav om innfartsparkering og at man må gå, sykle eller bruke kollektiv transport for å bevege seg inn i sentrum. Mange spennende alternativer for transport vil komme her i fremtiden.

I tillegg til stasjons- og innfartsparkering ved stasjonen i Øst, trenger selvsagt Vikingskipet og Briskeby Stadion gode parkeringsmuligheter. De trenger parkering særlig når togpendlerne ikke trenger det og gir derved høy utnyttelsesgrad for parkeringstilbudet. Valget av Øst vil altså være best for miljøet fordi behovet for en god del av bilkjøringen i sentrum forsvinner. Samtidig gir Øst best tilgjengelighet for de fleste togreisende i Hamar-regionen, gode parkeringsforhold og åpner byen mot Mjøsa. Snakk om fremtidsrettet samspill.

LES OGSÅ: Her finner du flere nye leserinnlegg på våre debattsider

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.