Vi vet i dag at 30 prosent av befolkningen ikke tilfredsstiller anbefalingene om fysisk aktivitet fra Helsedirektoratet. Dette på tross av at det i dag er godt dokumentert at fysisk aktivitet fremmer helse, gir overskudd og kan brukes i forebygging og behandling av over 30 ulike diagnoser og tilstander.

Omtrent 15 prosent av norske førtiåringer lider av fedme. Det vil si at de har en KMI (kroppsmasseindeks) over 30. Det er dobbelt så mange som for tjue år siden. Økningen i andelen overvektige (kroppsmasseindeks over 25) og fedme i befolkningen ser ut til å ha akselerert de siste ti årene. Overvekt er et stort helseproblem og befolkningsundersøkelser viser at menn er mer overvektige enn kvinner. Kombinasjonen av energirik mat og minimalt energiforbruk er sannsynligvis forklaringen på fedmeepidemien som er under oppseiling.

Hos de fleste kvinner setter fettet seg hovedsakelig på hofter, rumpe og lår, mens det for menn er mer tilbøyelig til å lagres i bukhulen. Den grunnleggende årsaken til dette er kjønnshormonene. Ekstra fettvev i bukhulen er forbundet med større helsemessig risiko. I en undersøkelse publisert i Mayo Clinic Proceedings i 2014 har forskere gjennomgått data fra 650 386 voksne mennesker i alderen 20 til 83 år, som var fulgt opp i ni år.

De fant at stort midjemål assosieres med høyere dødelighet. Fettet som lagres rundt midjen legger seg også rundt tarmene og innvollene, noe som er langt mer skadelig, sier Jøran Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt, Sykehuset i Vestfold.

Sykepleier, personlig trener og AktivInstruktør

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.