Den gangen Ståle Aaseth var Hamars kultursjef og dro til USA på filmtreff, spiste han middag i selskap med Julia Roberts. Men til daglig har det aldri vært spesielt glamorøst å være Hamars kultursjef.

Men jobben er fortsatt ettertraktet. Søkerlisten til kultursjefstillingen som ble offentliggjort denne uka, inneholder 16 søkere, med Stanges kultursjef Morten Midtlien som en av dem. Det er riktig nok bare halvparten så mange som sist, for det var 32 søkere da Terje Halvorsen trakk det lengte strået i 2005. Og da Ståle Aaseth ble ansatt i 1980, var han vurdert som best av 25. I så måte kan det tyde på nedgang i interessen.

Sjansene for å møte Julia Roberts er da også sannsynligvis minket betraktelig.

Men om det er færre søkere, er ikke oppmerksomheten rundt jobben blitt mindre, snarere tvert imot. For Hamar har med all tydelighet valgt kultur som et utviklingsgrep, og det kommer sannsynligvis bare til å bli enda viktigere under den neste kultursjefen.

For det som har skjedd de siste årene, er at kultur er blitt selve drivkraften i sentrumsutviklingen. Kulturhuset på Stortorget er det tydeligste beviset på det. Men det har også blitt etablert en rekke andre byrom og mulige møteplasser som venter på å fylles. Det er noe som den nye kultursjefen ventelig bør bidra sterkt til.

Og det må det være fantastisk spennende å få være med på. Rart det ikke var flere søkere, egentlig. For en kunne tro det var noe av en drømmejobb.

Eller er det i stedet en kontorjobb for et menneske som liker seg aller best på rommet sitt og gleder seg ved å registrere at om papirbunken ikke minker, så holdes den i hvert fall i sjakk?

Den forrige kultursjefen Terje Halvorsen fikk nesten ti år i jobben, fra 1. februar 2005, til han før jul ble ansatt som assisterende rådmann, og nå konstituert rådmann. I disse ti årene har mye dreid seg om Hamar kulturhus, og i ettertid er det klart at dette var Terje Halvorsens store oppgave som kultursjef.

I sin virketid måtte han også tåle en god del pepper for å holde en lav profil, og ikke være synlig nok. I starten var det stadige konkurranser om hvem som virkelig hadde sett ham, og hvem som bare trodde det. Men det var litt med Terje Halvorsen som kultursjef, som det var med Kirsten Flagstad som sangstjerne, om ikke sammenligningen skal trekkes lenger enn høyst nødvendig. For Kirsten Flagstad var kjent for å sky fester og festivitas. Folk får velge om de vil jeg skal feste eller synge, pleide hun å si.

Terje Halvorsen sa som kultursjef ikke akkurat det samme, men han antydet temmelig tydelig at han trengtes ikke å synes så mye, hvis jobben hans syntes. Og det gjør den, for det står et digert kulturhus på Stortorget som er synlig for enhver.

Men nå er det ei ny tid som starter. Og nå som kulturbyens arenaer er her, må kultursjefens oppgave bli å fylle dem med meningsfylt innhold. Og det kan også kreve en helt annen type kultursjef enn vi har hatt; ikke nødvendigvis en som jobber langsiktig i det skjulte, men en synlig og sterk pådriver også på innholdssiden. For nå gjelder det å gripe til og klemme på. Så hvem av de 16 er mest egnet til det?

Tja, det er ikke for ingenting at Asle Berteigs navn stadig er blitt lansert blant dem som liker å fundere på mulige kandidater. For Berteig har i Ringsaker gjort nettopp noe slik som en kan ønske av en kultursjef i Hamar. Han har ikke bare skapt en rekke nye arenaer for kulturen, men også bidratt til å understreke kulturens utrolig viktige rolle for å utvikle verdier som tilhørighet og identitet. Ringsaker kommune har valgt å kjøre fram kultur som et kraftig satsingsfelt, og fikk Asle Berteig som rett mann på rett plass.

Men Hamar får ham ikke. For i HA torsdag fortalte Asle Berteig hvor nær han hadde vært ved å søke, men likevel valgt å holde seg til Ringsaker. Og det er sikkert minst like mye spennende som skjer der som i Hamar. Men riktig type hadde han vært, det er det ingen tvil om.

Men hvis en lignende type skal lykkes, må nok Hamars neste kultursjef også få mer rom for armslag enn det som har vært tradisjon her i byen. For verken i Hamar eller Stange, for den saks skyld, har kultursjefene hatt et spillerom som Asle Berteig synes å ha i Ringsaker. Og det en må håpe på, er at også Hamar skal være villig til å ta sjansen på å skaffe seg en kultursjef som ønsker å gå ut over den byråkratiske rollen som kultursjefer gjerne dyttes inn i, eventuelt dytter de seg selv.

Det som er sikkert, er at Hamars kultursjefer er en sjelden rase. For det er svært få av dem. Da Ståle Aaseth høsten 2004 bestemte seg for å gå av, hadde han hatt jobben i 24 år, fra han tok over etter Tor Kløvstad i september 1980.

Tor Kløvstad huskes først og fremst som Hamars smått legendariske kinosjef, før han ble Hedmarks første fylkeskultursjef. Og han stilte med spesiell bagasje; under okkupasjonen kom han tidlig med i illegalt arbeid, og ble rett etter krigen tilsatt som kinosjef i Hamar. For da gjaldt det tydeligvis å få de rette folka på de viktigste plassene så fort som svint. Og der ble han de neste 35 årene.

I 1980 søkte han stillingen som fylkeskultursjef, og fikk den, til tross for spredt hoderysting. Noen var til og med redd for at idretten ville bli glemt i kulturbildet med en slik sjef, selv om Kløvstad i sin ungdom hadde tatt opptil flere kretsmesterskap i sin yndlingsgrein mellomdistanseløp.

Men han spiste nok aldri med Julia Roberts.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.