MENINGER

Vi skulle helst drikke skummet melk forsto vi, men folk kjøper jo lettmelk, skummet melk og margarin. Det siste inneholder transfett som er usunt. Studier viser at transfett er skadelig og øker risikoen for livsstilssykdommer som blant annet koronar hjertesykdommer og kreft. Transfett øker det dårlige kolestrolet (L.D.L.) og senker det gode kolestrolet( H.D.L)

Transfett får vi blant annet i frityrlaget som omgir frossenvarer som fiskepanetter, snitser og lignende. Vi får det i hydrogenerte oljer, i potetgull og tilsvarende snaks, pomme frites, i kaker og kjeks, i suppe og sauseposer, peanøttsmør, og når vi steker i enkelte oljer. En burde derfor følge Danmarks eksempel som passer på at folk ikke får for mye transfett i de varene de kjøper.

Fett trenger vi jo. Disse fettsyrene er jo nødvendig for en lang rekke prosesser slik at kroppen kan fungere og at vi holder oss friske. Lever vi på et magert kosthold, blir vi ofte fort sultne igjen etter et måltid,og da tyr vi ofte til mer usunn mat. Da kan en jo lett legge på seg, og det er fare for å få diabetes som igjen kan gi hjerte- og karsykdommer.

Sukkerforbruket i Norge er på 40-50 kilo pr. person i året. Å få dette ned burde vel være like viktig som dette med melkefett? Nyere forskningsresultstat blant annet fra Harvard School of Public Health, indikerer at melkefett reduserer risikoen for å utvikle diabetes og gir gunstigere fettsammensetning i blodet. En ernæringsstudie fra Universitetet i Oslo tyder på at melkefett beskytter mot hjerteinfarkt stikk i strid mot hva man tidligere har trodd. En annen studie viser at risikoen for magefett kan være redusert hos dem som spiser mye melkeprodukter som fløte og smør. Ja, hva skal en tro?

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00