Jeg har holdt kjeft en stund. Nå er tiden for taushet over. Igjen leser jeg i HA om den påståtte ukulturen i jernbanedebatten, denne gangen framsatt av Natur og Ungdom og Briskebyen Vel, og applaudert av avisredaktører, fylkesråd og andre lokalpolitikere.

Hva er det man gremmes over? Jo, som Briskebyen Velforening skriver i et innlegg: «Vi opplever at meningene våre blir skutt ned». Hva er dette for noe?

Skal meningene til redaktører, fylkesråd, velforeningsledere, lokalpolitikere og interesseorganisasjoner bare stå uimotsagt? Er det bare disse som skal få si meningene sine, med vanlige folk bare sittende, stilltiende, nikkende? Hvilken type totalitært samfunn er det man framelsker?

Jeg har nulltoleranse for personangrep, men meninger er for å kommenteres, skytes på, smadres. Jeg har selv deltatt i nettdebatter i 30 år, og jeg kan love alle unge at den dagen vil komme, at de vil stå opp og takke dem som en gang smadret meningene deres. Det er en god skolering.

Men det er når Natur og Ungdom og Briskebyen Velforening selv går ut og karakteriserer sine meningsmotstandere som «middelaldrende menn over 35», at de selv sår næring til den ukulturen de selv mener å være utsatt for.

Det er selvsagt synd at en håndfull ungdommer skremmes bort fra debatten, men tenk på de tusenvis som gjennom sosiale medier har fått arenaer der de kan si sin mening, og prate Bane NOR midt imot. Dette er så viktig for ytringsfriheten at vi faktisk må tåle at 2-3 ikke tør å debattere der. Da må heller de 2-3 finne seg andre arenaer.

Natur og Ungdom vil ha jernbanen i vest for å verne om matjord i Hamar. Jeg er absolutt for å verne miljø og matjord, men er dette den riktige måten å gjøre det på?

Det beste for miljøet, matjorda og Innlandet, er at vi får en Innlandshovedstad med 60-70000 innbyggere, der alle fellesfunksjoner samles. Som knutepunkt mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen, er Hamar den helt naturlige Innlandshovedstaden. Her må også hovedsjukehuset ligge.

Det å verne om noen kvadratmeter matjord i Hamar, for så la ti ganger flere kvadratmeter forsvinne i Ringsaker, er en helt vanvittig politikk, både for mat og miljø. For en god logistikk, for et godt miljø, og for en god utvikling av regionen vår, er et viktig ledd å legge jernbanen gjennom Hamar langs østre trase, for en bedre forbindelse til Østerdalen.

Området vest for E6 i Hamar bør således utvikles til annen næring og boliger, og så må vi verne bedre om matjorda i Ringsaker, Løten og Stange. Dette er godt for alle. Det å legge jernbanen i vest, og hovedsjukehuset til Moelv, vil i ettertid framstå som de to største fadeser i Innlandet i dette århundre. Også for matjorda.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.