I mine snart seksti år som stemmeberettiget nordmann har jeg ikke en eneste gang stemt annet enn rød-grønt. Uansett lokalpolitiske sympatier – og/eller antipatier – har jeg alltid ment at den moderate venstresida har stått for den sikreste garantien for en stø og fornuftig utvikling her i landet, og dermed også i min egen by.

Men i år er det annerledes. Plutselig er et spørsmål av akutt betydning for Hamars framtid blitt skjøvet helt inn i regjeringskontorene. Jeg snakker selvsagt om togsaken.

Det endelige valget av jernbanetrasé gjennom byen skal avgjøres i Kommunaldepartementet. Dermed får kommende stortingsvalg en ny og uvanlig aktualitet på bakkeplan her i Hamar. Kommunalministeren blir selve krumtappen når byens ansiktstrekk skal tegnes på nytt: Skal vi få en ny og attraktiv by som åpner seg mot Mjøsa, hvor tidligere båndlagte områder vil kunne utvikles til beste for oss alle, slik kommunestyret og folkeflertallet vil?

Eller skal vi fortsatt måtte leve med en jernbane som deler byen i to på langs, denne gangen med en voll mer enn dobbelt så stor og ruvende, og dermed dobbelt så ødeleggende for byens kontakt med innsjøen, vår essensielle forankring i historien, vårt unike særpreg som innlands-kystby, og suverent viktigste trivselsfaktor? I tillegg blir vi tilbudt en fem-seks års anleggsperiode med Aleppo-lignende tilstander gjennom hele sentrum.

Da HA denne uka lanserte Trygve Slagsvold Vedum som plausibel ministerkandidat etter et mulig – til og med sannsynlig – regjeringsskifte, satte jeg morgenkaffen i halsen: Der røyk Øst-alternativet! Uansett utredninger og beregninger av praktiske og økonomiske fordeler ved Øst, vil en kommunalminister fra Sp programmessig måtte velge alternativet hvor mest matjord blir spart (skjønt, det er tvil om hvor stor forskjellen blir).

Vedum snakker mye og fort og forbilledlig klart om sine og partiets prioriteringer. Lokaldemokratiets bannerfører grep da også sjansen til å breie seg ut over hele HA-forsiden med sin deklarering av Vest som det beste «for byutviklingen». Det vil ikke være mulig for ham å styre unna Jordvernet, det samme jordvernet som har lagt en jernring rundt Hamar by og i tiår etter tiår hindret en naturlig utvidelse østover.

Vi er alle, etter et par års hissig debatt om jernbanesaken, etterhvert gått grundig lei av den evige ping-pong matchen hvor de samme argumentene blir slengt fram og tilbake i et tåkehav unøyaktigheter, usakligheter, vrangtolkninger og «fake news» som har forkludret de større perspektivene. Ett slikt forkludrende moment har vært Jernbaneverkets (nå Bane Nors) egen dobbeltrolle – og uklare, selvmotsigende utspill - i planperioden.

Deres mandat – og kompetanse – skal ligge i det jernbanetekniske. Her i byen oppkaster de seg for sikkerhets skyld til byplanleggere og går fullt inn for utfylling av Hamar-bukta (som Riksantikvaren vil frede), og boligbygging tett og høyt ute på fyllingen, alt til beste for oss heldige Hamar-folk. Men de glemmer at byutvikling er kommunens oppgave, den bestemmes ikke i BNs kontorer i hovedstaden. Om BN som viktig eiendomsutvikler har spesielle interesser, for eksempel økonomisk vinning, forbundet med jernbanesporets plassering, bør det komme fram i lyset.

For å unngå å gjenta meg selv videre i debatten, vil jeg sitere noen setninger fra en virkelig autoritet på området, arkitekt Peter Butenschøn som i en helsides artikkel i Aftenposten behandler jernbanens innvirkning på norske byers utvikling og miljø – hvor Hamar også blir nevnt - tilfeldigvis samme dag som Vedum lanserte seg selv som Vestlinjens høye beskytter i HA:

«De fordeler et forbedret togtilbud kan gi reisende … kan mer enn oppveies gjennom ødeleggende miljømessige inngrep i bystrukturen». «Stasjonsplassering har, historisk sett, i begrenset grad vært styrende for byenes utvikling … Om stasjonen i Hamar flyttes 500 meter betyr det ikke at byen tapes for kraft, for byen er mer enn en … soveby for Osloregionen». «Byutvikling er fremdeles politisk styrbar … Konsekvensene av jernbaneprosjektene vil være så store at det ikke er betryggende at ansvaret for dette nå legges litt usynlig i departementene».

Alt dette går direkte inn i den lokale debatten, momenter som både Bane Nor, sentrale politikere og Vest-entusiastene velger å overse.

Jonas og Audun må ha meg unnskyldt, mitt valg om en måneds tid blir lett: Jeg må stemme for å holde Vedum unna regjeringskontorene. Ikke fordi jeg misliker ham eller partiets hans spesielt. Men fordi Hamar bys framtid er viktigere for meg i dag, enn symbolsk å støtte den «riktige» politiske siden.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.