Oluf Mauruds (KrF) hadde innlegg i RB 22/11 med «Noen tanker om Lunkelia» - hvilket gir håp om at Lunkelia ikke fullstendig «drukner» i andre «hete» debatter.

Gjeldende arealdel av kommuneplanen ble revidert i forrige valgperiode, september 2014. Vanligvis blir kommuneplaner og arealdeler revidert i hver valgperiode slik at kommunestyret får anledning til å foreta endringer basert på hva det er flertall for. Til dagens møte innstiller Rådmannen på at man i Planstrategien for 2016-20 kun skal legge opp til en svært «begrenset revisjon» av arealdelen, begrunnet i at kommunen har begrensede ressurser til planarbeid og at arealdelen ble revidert i forrige periode.

Parallelt med at forslag til Planstrategi behandles i formannskap og kommunestyre, behandles også forslag til utbyggingsplan for Lunkelia i planutvalget (=formannskapet) og kommunestyret. I september 2014 ble det vedtatt med minste mulig flertall, 20 mot 19 stemmer, at Lunkelia skulle omdefineres fra å være et LNF-område («Markagrense») til et område med mulighet for utbygging, men uten at areal til adkomst ble avsatt.

I vedtaket ble det lagt opp til at atkomstveier skulle utredes nærmere ved detaljplanlegging, og med forbehold om at man måtte finne en «akseptabel» løsning på adkomstspørsmålet. Siden vedtaket er det kommet omfattende og betydelig ny informasjon i saken. Det har fremkommet et betydelig engasjement blant «folk flest», synliggjort blant annet gjennom over 3.000 underskrifter mot utbygging, noe ordføreren har uttalt bør tillegges vesentlig vekt. At forslag til adkomstløsning i foreliggende reguleringsplan er beheftet med betydelige negative konsekvenser, fremkom tydelig ved Kommunestyrets besiktigelse 9. november. Reguleringsplanforslaget fra Pihl er nå ute på offentlig høring frem til over nyåret.

I lys av dette synes det fornuftig at man i Planstrategien legger opp til mulighet for å se på enkeltelementer i arealdelen, slik at strategien blir fleksibel. Ved 2. gangs behandling i formannskapet – etter besiktigelsen i Lunkelia og lunsj på Sjusjøen – fremmet Kjersti Røhnebæk (Sp) et forslag om nettopp dette, ved å legge til en passus om at den begrensede revisjonen også skulle gi rom for revisjon av «enkeltelementer i planen i løpet av perioden, herunder forvaltning av Ringsakerfjellet». Av de 10 tilstedeværende politikerne stemte halvparten for dette forslaget. Imidlertid falt forslaget med ordførerens dobbeltstemme.

I Kommunestyrets sluttbehandling av Planstrategi for 2016-20 onsdag er det å håpe at Røhnebæks endringsforslag gjentas. Kommunestyrerepresentantene oppfordres til å stemme for et slikt forslag, og vil med det sette seg i «førersetet». Det vil blant annet åpne for myndighet til å «si ja eller nei til om det kan bygges hytter her (Lunkelia)» i inneværende periode. Ikke dermed sagt at politikerne «må» si nei, men de «kan» si nei. For, hvis ikke politikerne kan si nei til et utbyggingsforslag hvis det er velbegrunnet – hvem kan gjøre det da?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.