HA skriver «Det er bra at vi blir kjent med at det finnes bønder som ikke sørger for god dyrevelferd» Med det retter HA skytsen mot enkeltbonden. Enkeltbonden som bare er et lite ledd i et sammensurium av sameier i alle mulige varianter, kan ikke lastes alene for de holdningene og den praksisen som gjennomsyrer norske griseproduksjon. Tvert imot må vi se større på det.

Et av sameiene- Norsvin-er eid av norske svineprodusenter. De skriver på sin hjemmeside: «Norsvin tar sterk avstand fra hvordan dyrene behandles og holdningene som framkommer i filmen».

Norsvin står fram som et viktig fagsenter. I et av sine undervisningsopplegg, riktignok fra 2015, oppfordrer Norsvin til å «slå i hjel all drittgris». Et slikt språk, attpåtil skriftlig, viser med all tydelighet hvor de dårlige holdningene stammer fra- nemlig fra Norsvin selv.

Et annet eksempel på et sameieresultat er Animalia, som er eid av Nortura SA og Fjørfebransjens landsforbund. De har begynt å kalle seg bransjenøytrale, men har sin fremste oppgave i å styrke kjøtt og eggproduksjonen.

Så mens Norvin har avlet fram ei superpurke som føder langt flere grisunger enn hun har både spener og melk til, noe som resulterer i det som Norsvin kaller «drittgris», har Animalia en oppskrift på hvordan bonden skal kvitte seg med «drittgrisen. «Bruk en jernstang, et treskaft eller en liten øksehammer og gi dyret et kraftig slag mot bakhodet. Alternativt kan man holde spedgrisen i bakbena og slå bakhodet hardt mot en stein eller en mur.»

Dette er bare starten på grisens korte og triste liv. Det den videre kan vente seg er et liv så langt unna sitt naturlige habitat som det er mulig å komme- nemlig i en trang betongbinge. Etter et halvt år er det over- og den siste reisen begynner. På slakteriet venter det dem «bedøvelse» i en gassfelle som er fyllt med co2 gass. Dette gir dem kvelningsfornemmelse og panikkangst.

Lederen i HA bekymrer seg for at dyrevernere skal menneskeliggjøre grisen, og skriver: « Vi bør være klar over at de som leder an i kampen mot svinebøndene, har andre motiv enn å gi grisene et bedre liv».

Her tar HA feil. Alle dyrevernere ønsker et bedre liv for grisen her og nå. Vi ønsker at grisen skal få komme ut og ha et liv i større frihet. Dyrevernere har ikke noe økonomisk motiv – eller noen andre fordeler knyttet til det å kritisere kjøttindustrien- tvert imot utsetter de seg både for hets og personangrep.

Det HA bør bekymre seg for er ikke at dyrevernere skal menneskeliggjøre grisen- de skal wheller bekymre seg over hva kjøttindustrien påfører bonden og hva det gjør med bondens menneskelige egenskaper – som medfølelse og omsorg.

Skal kjøttindustrien gjenskape tillit må store endringer til, men det første de bør gjøre er å legge til rette for at alle griser får komme ut!

Fram til da er livene til den norske grisen så langt unna godt som det er mulig å komme.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.