I HA 23. mai har Einar Lang-Ree et meget godt og tankevekkende innlegg der han stiller spørsmål om demokratiets levedyktighet. Han stiller spørsmål om de valgte politikernes forutsetninger for å ta de rette avgjørelsene i dagens teknologiske samfunn. Tidligere kom de langt med alminnelig godt folkevett.

De siste femti årene har teknologien med en akselererende utvikling forårsaket at det bare blir spesialister som kan ha forutsetning for å forstå hva ulike utredninger innebærer. De folkevalgte som skal ta avgjørelser er ofte prisgitt ensidig informasjon og påvirkning fra lobbyister. Økonomiske fordeler på kort sikt blir ofte utslagsgivende for beslutninger i stedet for bedømmelse av hva de langsiktige følgene vil bli.

I praksis er det «spesialistene» som har overtatt mye av styringen i samfunnet vårt. Ingeniører, teknikere, rådgivere og konsulenter og ikke minst blårussen har i alt for stor utstrekning påvirket utviklingen. Politikerne har manglet evne til å skjære gjennom. Hva slags styringsform kan erstatte demokratiet slik vi oppfatter det?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.