Som det ble kjent tidligere er jernbanens dobbeltspor til Lillehammer utsatt til 2034 på grunn av bygging av en ny jernbanetunnel i Oslo. Mange hadde håpet at dobbeltspor til Brumunddal i 2026 ville være inne i NTP. Det kom ikke, og vi må konstatere at de lokale representantene for regjeringspartiene ikke har fått noe gjennomslag i NTP.

Hamars varaordfører Knut Fangberget (H) sier at Hamar har jobbet sammen med Tønsberg og Fredrikstad for å få en mer konkret formulering, men uten å lykkes. Noen vil kanskje hevde at dette skyldes at Hamar har gjort et trasévalg som har utløst innsigelser. Etter vårt syn er årsaken at det rett og slett ikke er politisk vilje nasjonalt til å finansiere ytre Intercity på Stortinget.

Det er selvsagt legitimt å fortsette arbeidet for å få dobbeltsporet både til Brumunddal og Lillehammer. Da må det legges en helt annen politisk tyngde bak kravet. Ytre Intercity omtales som et for stort økonomisk løft i et bredt politisk miljø på Stortinget, som skal gjøre bevilgningene. Det er heller ikke vurdert som samfunnsøkonomisk lønnsomt.

All sannsynlighet tilsier derfor at dobbeltsporet ikke kommer lenger enn Åkersvika. For Hamar blir det derfor viktig å få en traséavklaring, slik at ikke sentrum båndlegges for utbygging i årevis. Byutviklingen må ha som utgangspunkt at jernbanen går i enkeltspor langs dagens trase.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.