Det er 25 år siden Dalai Lama, tidligere leder for Tibets eksilregjering, mottok Nobels fredspris. Når han nå kommer til Norge for å markere dette, opptrer norske politikere på en uverdig måte. Stortingspresident Olemic Thommessen (H) nekter å møte Dalai Lama, Tibets åndelige leder. Han har også nedlagt forbud mot å bruke lagtingssalen, for de politikerne som faktisk våger å ha samtaler med den tidligere fredsprisvinneren. Det er heller ikke ønskelig at Dalai Lama bruker Stortingets hovedinngang, men kommer seg inn bakdøren. Slik formulerte Stortingets visepresident Kenneth Svendsen (Frp) seg i NRK: «Min anbefaling er at han går inn en annen inngang».

Tidligere statsminister og medlem av Nobelkomiteen da Dalai Lama fikk Fredsprisen, Odvar Nordli er klar i sin dom. Han sier til Hamar Arbeiderblad at en slik opptreden er ynkelig. Vi synes det er en dekkende beskrivelse. Slik opptrer altså de fremste folkevalgte i et land hvor politikerne ellers liker å bruke ord som ytringsfrihet og menneskerettigheter.

Vi minner om at Olemic Thommessen i 2009 var leder for den norske Tibet-komiteen, og ba utenriksministeren ta opp Tibet-spørsmålet i dialogen med Kina. Samme mann oppfordret norske myndigheter til å markere tydelig avstand til Kina på grunn av bruddet på menneskerettighetene i Tibet, foran OL i Beijing. Dette synes det som om stortingspresidenten nå ikke lenger er like opptatt av.

Det er selvsagt Norges forhold til Kina de norske politikerne prøver å gjenopprette. Det har vært på frysepunktet etter at Liu Xiaobo fikk Fredsprisen i 2010. Faren er dessverre at Norge framstår som et land som lar seg presse av stormaktene. Det nytter med boikott av Norge, er signalet Kina mottar. Dalai Lama reiser fra Norge til Nederland, hvor han møter landets utenriksminister og utenrikskomité. Tidligere i år møtte han president Obama i Det hvite hus. Det er altså mulig å stå opp mot kinesernes press. Men det krever mot.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.