Det er viktig med penger, men det er nesten enda viktigere med venner. Det er selveste riksantikvaren, Jørn Holme, som står bak disse ordene. Og de vennene Holme omtaler er «Atlungstad brenneris venner». Neste lørdag er det årets Atlungstaddag. Den skal brukes til blant annet å feire at venneforeningen er mottaker av årets kulturvernpris i Stange. Og Holme er til stede når det skal takkes for de pengene Riksantikvaren har bidratt med til å sette det historiske brennerianlegget i stand.

Atlungstad brenneri har en historie tilbake til 1855, bygd med 75 andelseiere. Norske Potetindustrier kjøpte anlegget i 1995, og en gradvis reduksjon i produksjonen endte med nedlegging i 2008. Tre år senere ble det dannet et aksjeselskap, som kjøpte tilbake anlegget. Året etter ble venneforeningen startet.

Riksantikvaren har siden 2012 bidratt med 19 millioner kroner til istandsettingen. Men minst like viktig har det vært at venneforeningen har bidratt med 8.000 dugnadstimer og penger fra salg av andelsbrev, sammenlagt regnet om til mer enn fem millioner kroner. Bortimot 100 personer har vært med på ulike typer dugnadsarbeid, og venneforeningen har nå nær 2.000 medlemmer. Det sier mye om Atlungstad brenneris posisjon som kulturminne.

– Det har vært forholdsvis lett å få folk til å stille opp. Viljen til å være med på dette er stor. Jeg er imponert over innsatsen, sier styreleder Arve Fossum. Like imponert er vi og andre over Fossums innsats. «Han har ledet arbeidet med stø og vennlig hånd, inspirert de andre og vært en sosial miljøskaper av rang. Det er det sosiale fellesskapet han legger mest vekt på», er noe av det som er blitt sagt om den entusiastiske og humørfylte styrelederen.

Og for å vende tilbake til bidragsyter Holme: Å få en sterk venneforening til et industrianlegg er fantastisk. For de pengene Riksantikvaren bevilger til istandsetting, får vi mye mer igjen enn andre steder, fordi mye av jobben blir gjort på dugnad. Dessuten er det så mye humor og varme at du blir glad når du kommer til Atlungstad, sier riksantikvaren. De hjerteligste gratulasjoner til en verdig prisvinner.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.