Med over 1.500 kunstgrasbaner over hele landet, utgjør gummigranulatene, som er der for å gjøre den grønne matta mjuk og spretten, et betydelig miljøproblem når det spres utenfor banen. Det skjer både ved helt ordinær bruk og ved vedlikehold som for eksempel snøbrøyting.

Nå vil Norges Fotballforbund ta grep, sammen med dekkreturbransjen. De har besluttet en målsetting om at 90 prosent av granulatsvinnet skal være redusert innen 2020. Fredag ble fem lokale fotballklubber, som i vår har gjort en ekstra innsats for å holde gummien på banen, hedret av fotballpresident Terje Svendsen og klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Fotballforbundet har laget en oversikt over hva baneeierne, altså i hovedsak idrettslag og kommuner, kan gjøre for å hindre at gummien ikke kommer på avveie. Det handler om å måke snø på rett måte, har ordninger som gjør det lettere å få granulatet tilbake på banen når våren kommer, å bruke kummer og rister som samler gummien før den havner i bekker og elver – og å innføre rutiner for at alle spillere børster av seg de små kulene før de går av banen etter trening og kamper.

Det er ikke tvil om at kunstgrasbaner over hele landet bidrar sterkt til å gjøre fotball til Norges største barneidrett. De fysiske forholdene har kanskje aldri vært bedre for fotball på breddenivå her i landet. Samtidig har forurensningen og miljøproblemene som gummigranulatet utgjør fått stadig større oppmerksomhet. I mange lokalsamfunn har folk engasjert seg, i likhet med miljøvern- og friluftsorganisasjoner. I løpet av høsten kommer fotballforbundet med en ny konkurranse for klubbene, der de som kan vise fram den mest ryddige banen blir premiert med 30.000 kroner. Dermed har lokale idrettslag og spillere mulighet til å innføre tiltak som bidrar til miljøet – og attpåtil kanskje få velkomne penger inn i klubbkassa.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.