Ulrik Imtiaz Rolfsen fikk fredag fullt medhold i Høyesterett. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) får ikke adgang til å gå gjennom filmopptakene som Rolfsen har gjort. 8. juni i år gikk PST til aksjon hos den kjente filmskaperen, og beslagla alle filmopptakene hans. PST begrunnet de omfattende beslagene med at opptakene kunne avdekke informasjon politiet trengte i sin etterforsking, knyttet til rekruttering av terrorister til IS i Syria.

Høyesterett har fastslått at Ulrik Imtiaz Rolfsens filmprosjekt er helt i kjernen av undersøkende journalistikk. Filmprosjektene hans gir allmennheten innsikt i et viktig samfunnsproblem, og er gjort mulig fordi han har en helt spesiell tillitsbasert tilgang til et lukket islamistisk miljø. Politiets beslag gjorde at mange av Rolfsens kilder trakk seg fra prosjektet hans.

Dommen i Høyesterett er viktig og prinsipiell. Den fastslår at kildevernet er absolutt. Statsadvokaten klarte heller ikke å overbevise Høyesterett om at filmopptakene hadde noen avgjørende betydning for politiets etterforsking av miljøer som er i søkelyset for planlegging av terror. Dommen er viktig for alle som driver med journalistikk, fordi den beskytter kildevernet også i tider hvor behovet for sikkerhet og trygghet kan kjennes overordnet alle andre hensyn.

Med terroren i Paris som bakteppe er det en modig dom Høyesterett har avsagt. Det er en dom som viser at vårt rettssystem ikke viker for stemningsbølger, hvor majoriteten i befolkningen lett kan fire på prinsipper vi ellers verner om. Terroren vi opplever rundt oss er et angrep på det åpne samfunn.

Høyesterett har med sin dom sagt at det åpne samfunnet skal beskyttes. Det er dermed en dom som sier noe om hvordan det norske samfunnet skal være i framtida. Derfor er vi enige med Rolfsens advokat Kim Gerdts. Han uttalte etter domsavsigelsen at dette er en vakker dom, en uke etter terroren i Paris da frykten og redselen brer om seg. Det er en presis oppsummering.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.