Høgskolen i Lillehammer vurderer å legge ned studiet i film- og tv-vitenskap fordi færre studenter søker seg til faget, noe som slår negativt ut på økonomien.

Lillehammer og NTNU i Trondheim er de eneste som tilbyr dette studiet her i landet, og for ti år siden var film- og tv-utdanningen på høyden, med opp mot 130 søkere i året til mjøsbyen. Men studievalg følger samfunnsutviklingen ellers, og det er ingen overraskelse at mange ser mediebransjen som en usikker arbeidsplass i framtida. Studentene følger med på jobbmarkedet og tar valg ut fra det. Derfor gikk søkningen i år opp for sykepleier-, reseptar-, landbruk- og vernepleier-utdanningene.

Problemet er at redusert rekruttering knyttes tett mot høgskolens generelle økonomi, siden antallet avlagte studiepoeng – altså beståtte eksamener – er en viktig del av finansieringsmodellen. Å legge en slik markedstenking til grunn for studieretninger ved norske universiteter og høgskoler, er imidlertid alt for korttenkt. Enkeltstudier bør ikke være så sårbare for konjunkturer og varierende søkermasse. Tvert imot vil vi argumentere for at det nettopp er i tider da markedet er vanskelig innenfor en bransje, at en må sørge for å holde kunnskapsnivået oppe, gjennom å tilby studier på høyere utdanningsnivå.

Aldri har et samfunn brukt mer tid på audiovisuelle medier enn vi gjør. Bilder og film preger og griper inn i livene våre på stadig nye måter og på nye teknologiske plattformer. Derfor er det viktigere enn noen gang at vi utdanner mennesker med akademisk kunnskap om hva film og levende bilder gjør med oss. Høgskolen burde i stedet se på nye muligheter for utvikling av et kulturelt- og samfunnsmessig fagområde som har forgreininger til, og mulighet til å påvirke, både mediebransjen, skoleverket og privatpersoners hverdag.

Den kompetansen og forskningen som et slikt fagmiljø og studium besitter kan ikke være gjenstand for forenklede og kortsiktige beslutninger basert på økonomiske svingninger. Pengespørsmålet må Høgskolen søke å løse gjennom andre grep.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.