For 50 år siden var skolelæreren en autoritet i samfunnet, som knapt kunne motsies. Læreren representerte kunnskapens makt, og var hevet over den vanlige mann og kvinne. Slik er det definitivt ikke lenger. Nå krever både foreldre og elever at læreren har stor faglig kompetanse, pedagogiske evner og i tillegg kan administrere en stadig større gruppe elever. De pedagogiske utfordringene i læreryrket har endret seg dramatisk. I mange skoleklasser er disiplinproblemene så store at det vanskeliggjør undervisningen.

Det har tatt mange år for lærerorganisasjonene å få gjennomslag i opinionen for hvordan lærerens arbeidsdag arter seg. Læreren var i mange år først og fremst forbundet med lange ferier, behagelige dager, og liten vilje til å endre et undervisningsopplegg som hadde vært det samme år etter år.

Slik er det som kjent ikke lenger. I dag må læreren drive så mye rapportering om sitt eget arbeid at det til tider blir lite tid igjen til å gjøre undervisningen interessant. Elevene setter karakterer på sine lærere, og foreldrene kritiserer lærerne via sms når de er misfornøyde. Skolene evalueres årlig gjennom nasjonale prøver, noe som også måler hvor effektiv undervisning lærerne driver ved hver enkelt skole.

Et sentralt spørsmål under den pågående lærerstreiken er kravet til Kommunenes Sentralforbund om at læreren skal tilbringe minst 7,5 timer daglig på skolen. For det første er ikke de fysiske forholdene lagt til rette for dette på skolene. For det andre er det et underlig, stivbeint krav å stille til lærere som ofte har en lang arbeidsdag foran seg når de vender hjemover etter endt undervisning. Det er fortsatt grunn til å stille krav til lærerne om at læreryrket må følge med i tiden. Men det er et større problem at seks av ti lærere i aldersgruppen 30-44 år har vurdert å slutte i yrket. Den virkelige lærerkrisen handler om mangel på kompetente, dedikerte lærere.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.