Bare to av ti nordmenn er villige til å fly mindre for å redde miljøet vårt. Det viser en undersøkelse som Norstat har utført for avisen Vårt Land. Det er dystre tall når vi vet at flytrafikk er en stor, global forurensingskilde. En flyreise tur- retur London genererer like mye klimautslipp som et halvt år med bilkjøring, ifølge Cicero som er et senter for klimaforsking.

Lavere flypriser påvirker oss også.Vi flyr mer enn før, og lengre strekninger enn før. Det er også en av årsakene til at forurensingen til flytrafikken har blitt et stort miljøproblem.

Vi er ikke villige til å redusere antall flyreiser, fordi vi opplever det å fly som en rettighet, sier Cicero-forsker Marianne Aasen. Det er et gode som vi mener vi har gjort oss fortjent til, miljøhensyn blir derfor underordnet.

Det er lite som tyder på at flytrafikken vil bli redusert i årene som kommer. Norske flyplasser planlegger store utvidelser som vil gi økt kapasitet og flere flyreiser. Det satses også tungt på flytrafikk i utviklingsland hvor det har vært mindre vanlig å fly. Når et land som Kina bygger mange nye flyplasser sier det seg selv at dette vil bidra til økt forurensing.

Svaret må være upopulære, men nødvendige flyavgifter som gjør det mindre attraktivt å fly. Dessuten må det bygges ut jernbane på de strekningene hvor det er mulig for toget å konkurrere med flyet. Hurtige tog mellom skandinaviske byer er et godt eksempel på en viktig miljøsatsing.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.