Ingen er overrasket over det. Dette har vært SI-ledelsens ønske hele veien. Men med en uttalt anbefaling går sykehusprosessen likevel nå over i en ny fase.

Når valget er gjort, kreves det mer enn noe annet at alle aktører får tillit til at sykehuset vil bli en realitet. Det er ikke vanskelig å være enig med Lang-Ree i at et hovedsykehus for Hedmark og Oppland vil bli et faglig kraftsenter, og gi fordeler for både helsepersonell og pasienter. Men vi ser hvilken uro det allerede nå skaper at det ikke lenger skal være fullverdige tjenestetilbud i begge fylker. Den nye sykehusdirektørens viktigste oppgave vil være å få ordførere og fylkespolitikere til å tro på prosjektet.

Det er en formidabel jobb. Ikke bare skal planen om et hovedsykehus loses gjennom en ny høringsrunde, et nytt vedtak i styret i Sykehuset Innlandet, og et vedtak i Helse Sør-Øst. Det må også kunne gis et berettiget håp om at vedtaket vil utløse 12 milliarder kroner i statlige investeringsmidler. Hvis Innlandet taper i kampen om pengene er mjøssykehuset dødfødt.

Men det kan ikke være kommende sykehusdirektør Alice Beathe Andersgaard og styreleder Anne Enger som alene skal sørge for dette. Ordførere og fylkespolitikere må også bidra hvis vi skal få et nytt storsykehus. Det betyr mye hvordan ordførere og fylkespolitikere uttaler seg i tiden som kommer. Skapes det et inntrykk av at Innlandet igjen er i indre krig, vil det være et vektig argument for at helseministeren heller prioriterer midlene i andre deler av landet. Det gjøres store investeringer i Oslo, så Innlandet står på ingen måte først i køen.

Vårt syn er at et hovedsykehus er det beste tilbudet til pasientene. Lokaliseringen ved mjøsbrua preges av fortidas tenking, hvor et geografisk midtpunkt ble tillagt vekt på bekostning av en regional vekststrategi. Men det overordnede er likevel å få på plass hovedsykehuset. Det gjenstår å se om det er politisk mulig.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.