Særlig mener Listhaug at lærere og andre som er i kontakt med flyktningbarn har et spesielt ansvar for å varsle myndighetene.

Listhaug kaller det konsekvent «vært på ferie» i landet familien har flyktet fra. Retorikken er ikke tilfeldig. Assosiasjonene skal selvfølgelig være at de lever godt her i Norge – på falske premisser – og attpåtil unner seg hyggelige fritidsreiser i varmere strøk, i land det ikke er noen fare å oppholde seg. Dermed utelukker hun at mennesker for eksempel kan se seg tvunget til å reise tilbake for å prøve å finne bortkomne slektninger eller besøke syke foreldre.

Misbruk av asylinstituttet forekommer, selvfølgelig. Har man fått asyl i Norge fordi man flykter og trenger beskyttelse, risikerer man å miste oppholdstillatelsen hvis man drar tilbake til hjemlandet. Det er naturlig. Per i dag jobber UDI ifølge NRK med 78 slike enkeltsaker. Poenget er at det nettopp er UDIs og eventuelt politiets oppgave å etterforske saker de mener er mistenkelige. Ikke folk flest og ikke lærere spesielt. Angiveri hører ikke hjemme i norske skoler. Som KrFs Knut Arild Hareide sier, skaper det skepsis, mistillit og risiko for at innvandrere ikke tør å delta aktivt i vårt samfunn. Slik kan ikke en integreringsminister gå fram.

Lærerorganisasjonene reagerer da også kraftig på Listhaugs utspill og sier det er uaktuelt å angi barn. – Vi rapporterer ikke til myndighetene hva barn forteller på skolen, med mindre det er snakk om liv og helse, sier Steffen Handal i Utdanningsforbundet. Lærerne har og er avhengig av et tillitsforhold til elevene. Alle barn skal være trygge på skolen, ikke risikere mistenkeliggjøring, diskriminering eller å bli angitt.

Det finnes grunner til å være oppmerksomme på mulig kriminalitet rundt oss. Men å oppfordre lærere om å angi barn til myndighetene, er drøy tale, selv til Sylvi Listhaug å være. Det gir ubehagelige assosiasjoner til regimer vi ikke på noen måte vil bli sammenlignet med.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.