Vi er blitt flinkere de siste årene. Vi kastet 12 prosent mindre mat i fjor enn vi gjorde i 2010. Holdningskampanjer hjelper. Vi er likevel et godt stykke unna de målene som norske myndigheter, næringsmiddelindustrien, varehandelen og forbrukerorganisasjonene har satt for oss.

Østlandsforskning la tirsdag fram nye tall for hvor mye mat vi nordmenn kaster i løpet av et år. Reduksjonen er størst for brød og bakervarer, mens svinnet av kjøtt er gått litt opp. Tallene lander rett inn i en aktuell politisk sak, fordi Kristelig Folkeparti foreslår at det blir vedtatt en egen lov mot matsvinn, etter mønster fra Frankrike.

Selv om reduksjonen i matkastingen har gått noe ned de siste årene, er vi likevel langt unna målet dersom vi skal se for oss at det ikke skal foregå en unødvendig kasting av mat i framtida. Hver dag blir det for eksempel kastet 170.000 brød i norske søppelkasser. Ikke fordi de er dårlige, men fordi vi mener at brød må være dagsferskt for å kunne spise det. Nobels Fredssenter har regnet ut at det krever 350 mål matjord for å produsere disse 170.000 brødene. Kanskje litt å tenke over når vi i høst har en jernbanedebatt der ett av hovedargumentene er den store nedbyggingen av matjord det legges opp til i Stange, Hamar og Ringsaker.

Nedgangen i matsvinnet er bare halvparten av målet som ble satt for seks år siden. Det er det grunn til å være skuffet over. Vi er likevel enig med organisasjonen Matvett når de betegner resultatet som et godt utgangspunkt. Kampen mot kasting av fullt brukbar mat er kommet på dagsordenen og har fått betydelig oppmerksomhet. Det lover godt for vegen videre.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.