36 år gamle Kjetil Fløtre fra Brumunddal hadde en jobb han virkelig trivdes med. Han var kjempefornøyd med jobben i pakkeavdelingen på Nortura, og ønsket seg slett ikke noe annet. Men kroppen hans ville ikke mer. Beinbrudd, vond rygg, og prolapser preget livet hans, og han var sjukmeldt et helt år.

36-åringen sto foran et valg. Uføretrygd eller omskolering. Ingen av delene fristet. Etter en kartlegging av hans interesser var det personal og HMS som pekte seg ut. I så fall måtte Fløtre ta opp igjen fem fag fra videregående skole. Det kjentes som å bestige et stort fjell å skulle gå tilbake på skolebenken.

Det er viktig at hans historie kommer fram, fordi antall unge menn som ender på uføretrygd er økende. Her sitter samfunnet på viktig erfaring fra en som har lyktes. Hva kan læres av det som kan overføres til andre?

Først og fremst hadde Nav en rask saksbehandling. Vi har så mange ganger hørt om et stivbeint og tregt Nav som mangler den fleksibiliteten folk trenger når de skal forsøke å snu en vanskelig livssituasjon. I dette tilfellet var Nav raske med å fatte de nødvendige vedtakene som gjorde at Kjetil Fløtre kunne ta fatt på de store utfordringene. I motsatt fall er det lett å bli sittende hjemme alene, noe som lett gjør at du mister motet og energien

God og tett oppfølging er viktig. Underveis er det lett å tvile på om man får det til, og gi opp det løpet man har begynt på. Noen må stå ved siden av og inspirere og veilede. Dessuten kreves det stort personlig pågangsmot.

Vi ser også at det er viktig å få med seg det lokale næringslivet. For at Fløtre skulle få sin eksamen trengte han en praksisplass. Det var det svært vanskelig å finne. Til slutt måtte Løten kommune trå til. Det bør ikke bare være det offentliges oppgave å hjelpe folk inn i yrkeslivet. Til slutt: Nå er 36-åringen klar for arbeidslivet igjen. Tida går med til å skrive søknader. Nå må næringslivet kjenne sin besøkelsestid. Fløtre har gjort det han kan for å unngå å bli trygdemottaker. Nå må han få en jobb!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.