Aftenposten kunne tidligere denne uka fortelle at informasjonssenteret i Regjeringskvartalet vil åpne en utstilling som skal gi en framstilling av terrorangrepet 22. juli 2011. Sentralt i utstillingen står bevismaterialet fra rettssaken mot Anders Behring Breivik. Der inngår blant annet deler av bombebilen og utstyrskofferten som Breivik hadde med seg til Utøya.

Det er forståelig at mange kjenner ubehag ved å skulle forholde seg så konkret til de grufulle handlingene for snart fire år siden. Fortsatt er sårene åpne, ikke minst for de etterlatte. Med utstillingen vil Breivik igjen få en plass i det offentlige rom.

Sorgen over tapte liv kan likevel ikke fjernes ved å tie om det som skjedde. Tvert imot tror vi det er viktig å fortelle historien om da terroren rammet Norge, og hvordan det norske folk møtte tragedien. «Vi må aldri glemme» sier de som opplevde den tyske okkupasjonen av Norge. Vi skal heller ikke glemme terror som rammet uskyldige mennesker.

Vi ønsker ikke på noen måte at terroristen Breivik skal få noe publikum, der han soner straffen rettssamfunnet har idømt ham. Men hans handlinger kan ikke fjernes fra nasjonens historie. Terror kan ramme oss igjen, hvis vi ikke forstår dens grusomhet og antidemokratiske karakter. Utstillingen i Regjeringskvartalet vil nok smerte oss mer enn vi kanskje liker å kjenne. Men samtidig kan vi håpe at den vil være et viktig bidrag til at historien ikke gjentar seg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.