Administrasjonen i Stange kommune ønsker å lage mulighetsstudier for en nedbygging av jordene på Tokstad og Gyrud i Ottestad. Rådmann Stein Erik Thorud er ikke overrasket over de sterke reaksjonene som er kommet, men benekter at en ber om bråk. Trolig er det nettopp bråk adminstrasjonen nå har bestilt.

Debatten om Tokstad og Gyrud føyer seg inn i en rekke kontroversielle saker om bygging på høyproduktiv matjord i utkanten av Hamar stortettsted. I Ringsaker er vedtak om Lund og Nydalsenga allerede historie, det samme gjelder Voll og nå Vien i Hamar. Stange skal delta i konkurransen om attraktive tomter, og drar nå opp igjen den grønne lungen mellom Sandvika og Bekkelaget.

Men det er ikke et hvilket som helst jorde som nå trekkes opp av hatten i plansammenheng. Sett i historisk sammenheng er Tokstad og Gyrud på mange måter selve symbolet på behovet for jordvern i Hamar-området. Det var i stor grad dette området som var under press for en utbygging, og som sto i fokus da SMAT-planen ble laget på midten av 1990-tallet. Denne planen har dannet grunnlaget for arealbruken de siste tiårene.

Vi kan dra historien tilbake til 1970-tallet, da Gro Harlem Brundtland var miljøvernminister. Da ble den såkalte «jernringen» rundt Hamar skapt. Hit, men ikke lenger. Bygging innenfor, jordbruk utenfor. Men etter som årene gikk, ble det for trangt innenfor denne ringen, og det var nødvendig med en oppmyking. Sentrale myndigheter ga grønt lys for dette, under forutsetning av at det blant annet skjedde en samordning av arealbruken kommunene imellom. Slik ble «Fylkesdelplan for samordnet miljø-, areal- og transportutvikling» (SMAT) til.

Foreløpig er det kun bebudet å se på mulighetene en utbygging kan gi. Men ofte fører slikt arbeid til at bordet fanger. Det kan reises tvil om Stange har behov for denne utbyggingen nå. Kommunen er på etterskudd når det gjelder både barnehageplasser og skolekapasitet i Ottestad. Og på Åkershagan venter hele det tidligere institusjonsområdet på byggestart.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.