Alle som har dratt i hui og hast til legevakta med et sykt barn eller med et blødende kutt kjenner til usikkerheten og bekymringen. Når behovet for profesjonell hjelp er påtrengende og akutt, er det naturlig at tålmodigheten er tilsvarende liten. Det er vanskelig å avfinne seg med å bli sittende i kø på et venterom fullt av folk med ulike sykdommer eller skader når man åpenbart trenger tilsyn av lege.

Utfordringen er at bare legene har det store overblikket over situasjonen på venterommet. Det er bare legene, i samarbeid med dem som sitter i mottaket, som har mulighet til å bedømme alvorlighetsgraden på pasientene i køen. Derfor er det også opp til det faglige helsepersonellet å prioritere hvilken rekkefølge pasientene skal komme inn til legebehandling. Selv om alle mener akkurat de trenger hjelp først.

I gårsdagens HA skrev vi om pasienter som reagerer på ventetida ved legevakta i Hamar. I likhet med det legevaktleder Lars-Erik Gharib-Alhaug har gjort i brev til de fire kommunene på Hedmarken, etterlyser de økt bemanning for å få køene ned. Samtidig viser reaksjonene fra mange lesere at de har et edruelig og realistisk syn på hvor raskt ulike diagnoser trenger legetilsyn og hva man kan forvente av de ansatte. Flere sammenligner forholdene ved andre legevakter rundt om i landet, og sier ventetiden i Hamar slett ikke er så ille.

Nå er det verken noen trøst for pasientene, eller unnskyldning for de ansatte, at det er verre andre steder i landet. Likevel er det grunn til å holde hodet kaldt. Ikke sjelden må man vente en god stund også hos fastlege, til tross for at man har timeavtale. Sammenlignet med det, er det ikke rart køen på legevakta kan trekke ut, der uforutsette og akutte situasjoner stadig oppstår og nye pasienter kommer inn. Å bli sittende i kø for sjekke en skade der blødningen er stoppet, er til å leve med, så lenge det er på midlertidig bekostning av folk med mer alvorlige diagnoser. Den hardeste kritikken bør spares til de tilfellene, som dessverre også forekommer, der ansatte gjør feilvurderinger og overser eller feilaktig skyver folk med livstruende skader bak i køen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.