I dag skal amerikanske velgere gå til urnene for å avgjøre om det er Hillary Clinton eller Donald Trump som skal styre verdens eneste virkelige supermakt. Den valgkampen vi har lagt bak oss, har vært enestående, både i omfang og innhold. En viktig grunn til dette er naturligvis den store kontrasten mellom de to presidentkandidatene.

De færreste hadde trodd at Donald Trump virkelig skulle stå igjen som det republikanske partiets presidentkandidat. Med sine ekstreme forslag om å «drenere sumpen Washington», bygge en mur mot Mexico, nekte muslimer innreisetillatelse til USA, straff for kvinner som tar abort, tillate tortur og det uttrykte ønsket om å sende motkandidat Hillary Clinton i fengsel, er det for del fleste europeere nesten uvirkelig at han fortsatt er aktuell til presidentembetet. På toppen av dette skryter han av hvordan han antaster kvinner han føler seg tiltrukket av.

Men ingen ting ser ut til å bite på mangemilliardæren. Årsaken finner vi i hans motkandidat Hillary Clinton. Med lang politisk erfaring som både utenriksminister og senator burde hun enkelt kunne slå Trump. Men det er et voldsomt sinne i blant annet den hvite arbeiderklassen, som under Demokratenes styre har opplevd økonomisk depresjon og avindustrialisering. For dem representerer Hillary Clinton makt, overklasse og et system som mange føler avmakt i forhold til.

Det kan se ut som et blindt politisk opprør, men det er all grunn til å ta det alvorlig. Noe av den samme trenden så vi da britene stemte Storbritannia ut av EU. Utslagene i amerikansk politikk blir bare så mye mer ekstremt. Nå skjelver verden ved tanken på Trump som president. Blir han valgt, skal han lede en supermakt i en tid preget av lite stabilitet. Han blir også sjef for verdens største krigsmaskineri. Donald Trump har lovet velgerne at han skal være en uforutsigbar president. Det er det siste verden trenger. Derfor håper vi velgerne sørger for at USA i stedet får landets første kvinnelige president.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.