I dag skal amerikanske velgere gå til urnene for å avgjøre om det er Hillary Clinton eller Donald Trump som skal styre verdens eneste virkelige supermakt. Den valgkampen vi har lagt bak oss, har vært enestående, både i omfang og innhold. En viktig grunn til dette er naturligvis den store kontrasten mellom de to presidentkandidatene.

De færreste hadde trodd at Donald Trump virkelig skulle stå igjen som det republikanske partiets presidentkandidat. Med sine ekstreme forslag om å «drenere sumpen Washington», bygge en mur mot Mexico, nekte muslimer innreisetillatelse til USA, straff for kvinner som tar abort, tillate tortur og det uttrykte ønsket om å sende motkandidat Hillary Clinton i fengsel, er det for del fleste europeere nesten uvirkelig at han fortsatt er aktuell til presidentembetet. På toppen av dette skryter han av hvordan han antaster kvinner han føler seg tiltrukket av.

Men ingen ting ser ut til å bite på mangemilliardæren. Årsaken finner vi i hans motkandidat Hillary Clinton. Med lang politisk erfaring som både utenriksminister og senator burde hun enkelt kunne slå Trump. Men det er et voldsomt sinne i blant annet den hvite arbeiderklassen, som under Demokratenes styre har opplevd økonomisk depresjon og avindustrialisering. For dem representerer Hillary Clinton makt, overklasse og et system som mange føler avmakt i forhold til.

Det kan se ut som et blindt politisk opprør, men det er all grunn til å ta det alvorlig. Noe av den samme trenden så vi da britene stemte Storbritannia ut av EU. Utslagene i amerikansk politikk blir bare så mye mer ekstremt. Nå skjelver verden ved tanken på Trump som president. Blir han valgt, skal han lede en supermakt i en tid preget av lite stabilitet. Han blir også sjef for verdens største krigsmaskineri. Donald Trump har lovet velgerne at han skal være en uforutsigbar president. Det er det siste verden trenger. Derfor håper vi velgerne sørger for at USA i stedet får landets første kvinnelige president.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00