Småbarnsmoren Camilla Bjerke Jevanord har klart å skape debatt om bemanningen i Hamars barnehager. Utfordringen til ordførerkandidatene var enkel: I 2013 vedtok kommunen en strategiplan for at det skal bli færre barn i barnehagenes småbarnsavdelinger for barn mellom 0–3 år. I planen heter det at antall barn på hver avdeling skal reduseres fra 14 til 12 barn i 2015. Videre skal antallet reduseres helt ned til ni barn i hver avdeling i 2019. Målet er flere voksne per barn i barnehagene.

Det er prisverdig at Jevanord reiser denne saken. Barn og unge er et viktig satsingsområde hvis Hamar skal få befolkningsvekst. Vi trenger flere barnefamilier. Samtidig krever kommunens økonomiske situasjon klarer prioriteringer. Skal vi tolke svarene er kanskje viljen til å bruke mer penger omvendt proporsjonal med sannsynligheten for å innta ordførerstolen til høsten.

Fremskrittspartiets ordførerkandidat Erling Behrens bør ta en prat med partileder Siv Jensen om forskjellen på å være i opposisjon, og det å styre landet. Han lover å følge opp strategiplanen på alle punkter. Behrens finner det uakseptabelt at barnehagene skal rammes av kommunens økonomiske utvikling. I tillegg skjermer han barn og unge generelt, de eldre og hele helse- og omsorgssektoren. Hvor skal Frp kutte i budsjettet?

Høyre forplikter seg også til å gjennomføre barnehageplanen. Ifølge ordførerkandidat Knut Fangberget er Høyre faktisk garantister for et godt barnehagetilbud. Einar Busterud (BBL) og Ap-ordfører Morten Aspeli er mer tilbakeholdne. Begge sier ja til barnehageplanen, men ingen av dem kan si når. Siden intet har skjedd til nå, er det fare for at deres ja i praksis er et nei.

Konkrete løfter forplikter. Barnehageforeldrene kan flokke seg rundt Høyre og Frp ved høstens valg. Men før velgerne stemmer på barnehagepartiene, bør de også få vite hvilke områder som skal kuttes når barnehagene skal få mer penger. Kan Frp og Høyre gi like klare svar til velgerne på dette?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.